Σταθερά πάνω από τα 88 σεντς το ευρώ

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2002 14:56
UPD:14:58

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών βρέθηκε κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 14:45' (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 88,31 σεντς, έναντι 88,22 σεντς αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 88,52 σεντς, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος στις αμφιβολίες της αγοράς ως προς την ισχύ που θα έχει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τις πρόσφατες επιφυλακτικές δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν.

Ο κ. Γκρίνσπαν στην ετήσια σύνοδο των αμερικανών τραπεζιτών δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δαπάνες των νοικοκυριών και οι λιανικές πωλήσεις δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμούς αύξησης ανάλογους με εκείνους που είχαν ακολουθήσει προηγούμενες υφέσεις.

Περαιτέρω ώθηση στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έδωσε σήμερα η ανακοίνωση για αύξηση 1,4%, σε μηνιαία βάση, των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία τον Ιανουάριο, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση των πωλήσεων λιανικής το Φεβρουάριο έφθασε μόλις το 0,3% έναντι ανόδου κατά 1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ (φωτ.), δήλωσε ότι η πορεία ανάκαμψης στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι βραδύτερη απ' ό,τι στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/15/204075.htm . «Bλέπω με ανησυxία ότι οι μεγάλες xώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης υπολείπονται από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης», τόνισε.

Περισσότερες ενδείξεις για τη δυναμική της αμερικανικής ανάκαμψης θα δώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα. Αναλυτικότερα, στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου (αναμένεται να σημειώσει αύξηση 0,3%) και στις 16:45 τα προκαταρκτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το Μάρτιο (σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στο 74,3 από 74,2 το Φεβρουάριο). Στις 15:30 θα ανακοινωθούν οι τιμές παραγωγού Φεβρουαρίου (εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα