Λειτουργία Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2002 17:58
UPD:18:00

Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων δημιουργούνται και στην ελληνική αγορά. Θα λειτουργούν ως οιωνεί τράπεζες, καθώς θα χορηγούν πιστώσεις (κυρίως καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια), ωστόσο δεν θα αποδέχονται καταθέσεις. Αυτός ο χρηματοδοτικός μηχανισμός λειτουργεί ήδη επιτυχώς στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη του Διοικητή αποφάσισε σήμερα να καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών χρηματοδότησης, καθώς και τις προϋποθέσεις για την έκδοση σχετικής άδειας. Καθόρισε έτσι το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιό τους στο ένα τρίτο (για το 2002) και στο ήμισυ (από το 2003) του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου για την ίδρυση τράπεζας. Συνεπώς οι εταιρείες αυτές θα έχουν ελάχιστο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο έξι εκατ. ευρώ μέχρι την 31.12.2002 και εννέα εκατ. ευρώ από την 1.1.2003.

Ο συντελεστής φερεγγυότητας των εταιρειών αυτών καθορίστηκε ότι κατ' ελάχιστο θα είναι 10% (έναντι 8% που ισχύει για τις τράπεζες), ενώ θα εφαρμόζονται κατ' αναλογία οι διατάξεις των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που ισχύουν σήμερα για τα πιστωτικά ιδρύματα και αφορούν τους όρους παροχής πιστώσεων σε φυσικά πρόσωπα ως προς τα ανώτατα όρια και τα επιτόκια, τα οποία είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα. Επίσης θα ισχύουν οι κανόνες προληπτικής εποπτείας και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και θα υπόκεινται στη υποχρέωση υποβολής στοιχείων εποπτικής και στατιστικής φύσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον η γαλλική εταιρεία Κοντεφίς προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ελληνική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα