Αμετάβλητο στο 1,75% το επιτόκιο του δολαρίου

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2002 21:37
UPD:21:54

Ενα βήμα πιο κοντά στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το Μάιο του 2000 έκανε σήμερα η Fed, εγκαταλείποντας την κυρίαρχη -τους τελευταίους 15 μήνες- εκτίμηση ότι η εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Το συνοδευτικό κείμενο της απόφασης της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Fed επισημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον εξίσου απειλητικές με την οικονομική εξασθένιση, που έριξε την ομοσπονδιακή οικονομία σε ύφεση από το Μάρτιο του 2001.

Από το Δεκέμβριο του 2000 η στάση της Fed ήταν ότι «οι κίνδυνοι σταθμίζονται κυρίως ως προς τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν οικονομική αδυναμία στο ορατό μέλλον».

Eίναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υιοθετεί «ουδέτερη» -με την έννοια των ισοσκελισμένων κινδύνων- άποψη για την αμερικανική οικονομία.

Η Fed, διατήρησε αμετάβλητο στο 1,75%, όπως άλλωστε αναμενόταν, το παρεμβατικό της επιτόκιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής Επιτροπή Ανοικτών Αγορών διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, έπειτα από τις 11 συνεχόμενες μειώσεις στο 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα