«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, ενθαρρύνεται με κίνητρα και διασφαλίζεται η θέση εργασίας όλων όσοι απασχολούνται στην τράπεζα και με το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει. Αυτό, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρά η κυβέρνηση, δηλ. στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων».
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για την πώληση του 52% της ΕΤΒΑ, και συνέχισε :
«Δυστυχώς όλη αυτή η επιτυχής διαδικασία, σκιάστηκε αυτόν τον καιρό από ένα σκάνδαλο, αυτό της Metro Finance, κηλίδα στην όλη διαδικασία, που όμως αποκάλυψε τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και γενικά τις αδυναμίες της αδιαφάνειας. Η ανακάλυψη του σκανδάλου αυτού έγινε από τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια κηλίδα, και απαιτεί την αναγκαιότητα συνεχών ελέγχων ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες σκανδάλων του είδους. Λυπηρό είναι ότι εμπλέκονται και στελέχη της τράπεζας, αλλά τιμή για εκείνους που συνετέλεσαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, το οποίο θα πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος. Η πολιτεία μέσω της δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει το θέμα. Στην ιστορία θα μείνουν οι προσφορές, τα δημιουργικά ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια της οικονομίας και της βιομηχανίας η ΕΤΒΑ».
«Οσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με τη μεταβίβαση του 51% σε ιδιώτες, θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα, εν αναμονή της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συγχωνεύσεων».
«Η σημερινή μεταβίβαση του 52% της ΕΤΒΑ επιταχύνει στην πραγματικότητα και την επιτάχυνση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».
Συγχαίρω τους εργαζομένους, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης, τις διοικήσεις αλλά και τους αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΤΒΑ.
Μιλώντας με τη σειρά του ο διοικητής της ΕΤΒΑ, Γιώργος Κασμάς, η απόφαση αυτή για τη μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς, υπαγορεύθηκε από τις εξελίξεις των αγορών σε διεθνές επίπεδο, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, και το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το όραμα της νέας τράπεζας, συμπλήρωσε ο κ. Κασμάς, εντάσσεται πάλι στο όραμα ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου και αποσκοπεί στην απόκτηση σύγχρονης γνώσης πάνω στην τραπεζική αγορά, τονίζοντας, ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση της τράπεζας. Τέλος ευχαρίστησε τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών που εργάστηκαν για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε πως έκλεισε πλέον ο κύκλος της ΕΤΒΑ, ανοίγει όμως ένας νέος μεγάλης ανάπτυξης, αφού η διαχείριση του ενεργητικού της, το υπόσχεται http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/31/173776.htm .
«Οι τρεις βασικοί άξονες για την εξέλιξη της τράπεζας εντάσσονται στη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας με νέες κλίμακες παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγικότητας της και ο περιορισμός ενδεχομένως των ιδίων μετοχών και της απόκτησής τους ούτως ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες αποδοτικότητας», είπε ο κ. Σάλλας.
«Η συνεργασία των δύο τραπεζών, επεσήμενε ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, ανοίγει το δρόμο για την παρουσία του νέου τραπεζικού σχήματος στο βαλκανικό χώρο».