Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 10:34

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,66% και διαμορφώθηκε στις 10.853,84 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι συνολικές απώλειες του εν λόγω δείκτη από τις 7 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους φθάνουν το 8,9% γεγονός που αποδίδεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους. Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στο Χονγκ Κονγκ το Φεβρουάριο σημείωσε σημαντική αύξηση, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2001 ήταν σχεδόν μηδενική.

Σημαντικές απώλειες (8,26%) κατέγραψε η μετοχή της Henderson Land Development, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα καθαρά της κέρδη στο πρώτο οικονομικό της εξάμηνο μειώθηκαν κατά 47,5%. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών και ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Hutchison Whampoa, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα κέρδη του το 2001 μειώθηκαν κατά 74% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η μετοχή του υποχώρησε σήμερα κατά 2,20%.

Στη Νότιο Κορέα, ο δείκτης Κοspi μετά από επτά ανοδικές συνεδρίασης έκλεισε στις 885,64 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,21%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν την Τετάρτη οι τίτλοι ομοειδών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η πτώση αυτή αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της Salomon Smith Barney να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη της Ιntel, της μεγαλύτερης εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, στο δεύτερο τρίμηνο.

Oι μετοχές των εταιρειών Hynix Semiconductor και Samsung Electronics υποχώρησαν κατά 3,4% και 2% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, άνοδο (3,1%) σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor, η οποία στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε καταγράψει συνολικές απώλειες της τάξεως του 5,1%. Η πτώση αυτή αποδίδεται στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στους μετόχους η σχεδιαζόμενη εξαγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας Daewoo από την αμερικανική General Motor.

Στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 6.046,52 μονάδες.

H μετοχή της Τaiwan Semiconductor υποχώρησε κατά 1,03%. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Advanced Semiconductor Engineering μετά από δημοσίευμα της "Commercial Times", σύμφωνα με το οποίο οι πωλήσεις της παραπάνω εταιρείας το Μάρτιο αναμένεται να σημειώσουν άνοδο κατά 20%.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω της εθνικής εορτής η Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 266,04 μονάδες ή 2,26% και διαμορφώθηκε στις 11.526,78 μονάδες. Μικρότερη πτώση σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.097,85 μονάδες μειωμένος κατά 14,94 μονάδες ή 1,34% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/20/204909.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα