Σταδιακή πτώση τιμών των κλήσεων από σταθερό σε κινητό

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 15:33

Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα τέλη τερματισμού κλήσεων σε κινητά δίκτυα παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρός της Εμμανουήλ Γιακουμάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή, που υποχρεώνει τις Cosmote και Panafon/Vodafone σε μείωση των χρεώσεων τους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, έρχεται να «θεραπεύσει» μια σειρά από στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη του ανταγωνισμού στις κλήσεις που προέρχονται από τον ΟΤΕ ή άλλα σταθερά δίκτυα και καταλήγουν στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές των πακέτων της κινητής τηλεφωνίας, που διαφημίζονται από τις εταιρείες, ακολουθούσαν διαχρονικά μια πτωτική τροχιά, δεν συνέβαινε το ίδιο με τις κλήσεις από σταθερό σε κινητό. Αυτή η κατάσταση μάλιστα επισημάνθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Εκθεσή της για την πρόοδο των τηλεπικοινωνιών, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα μετά την Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι, μετά τη δημοσίευση της Εκθεσης, αποφάσισαν τη μείωση των τελών τερματισμού κατά περίπου 21%.

Με την απόφαση της ΕΕΤΤ, ορίζεται ότι οι εταιρείες Cosmote και Panafon/Vodafone έχουν «σημαντική ισχύ» στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έχουν ορισμένες υποχρεώσεις και έναντι των άλλων εταιρειών και έναντι των χρηστών.

Ενδεικτικές υποχρεώσεις των εταιρειών με «σημαντική ισχύ» είναι οι εξής:

- Το τέλος τερματισμού κλήσης σε κινητό δίκτυο να μην διαφοροποιείται, ανεξαρτήτως αν το δίκτυο εκκίνησης είναι σταθερό ή κινητό.

- Τα τέλη τερματισμού ανά λεπτό να είναι μικρότερα της χαμηλότερης λιανικής «οn net» τιμής που προσφέρει ο κάθε πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

- Η εκπτωτική πολιτική να είναι διαφανής και να μην δημιουργεί διακρίσεις.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ αναμένεται σταδιακά μία πτώση των τιμών από σταθερό σε κινητό. Για να διαπιστωθεί το όφελος, αναφέρθηκε ότι μία μείωση κατά περίπου 10% του τέλους τερματισμού από σταθερό σε κινητό ισοδυναμεί με μια ωφέλεια για τους καταναλωτές της τάξεως των 49 εκατ. ευρώ ή 17 δισ. δραχμών.

Ενα δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα θα είναι η δραστηριοποίηση νέων παρόχων Σταθερής Φωνητικής Τηλεφωνίας στην αγορά αυτή, δηλαδή στις κλήσεις σταθερού προς κινητά.

Οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ θα δημοσιευτούν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως εντός επτά ημερών και οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μερικών εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα