Η ανακοίνωση του ΧΑΑ για τις υποχρεωτικές αργίες

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 20:46

Σύμφωνα με την από 14-12-2000 απόφαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το 2002 τίθεται σε ισχύ συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο ημερολόγιο λειτουργίας του Διευρωπαϊκού Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε Συνεχή χρόνο (TARGET) καθώς και των εθνικών συστημάτων διακανονισμού σε συνεχή χρόνο των χωρών της ζώνης ευρώ.

Βάσει του ημερολογίου αυτού, τα ως άνω συστήματα θα παραμείνουν κλειστά το 2002 και μέχρι νεωτέρας, τις εξής ημέρες (εκτός από σαββατοκύριακα) ήτοι 1-1-2002, 29-3-2002, 1-4-2002, 1-5-2002 και 25-26/12-2002.

Εξάλλου, σύμφωνα με το από 28-2-2002 δελτίο τύπου της ΕΚΤ, όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών θα παραμείνουν κλειστά κατά τις ως άνω ημερομηνίες. Εξαίρεση έχει δοθεί για μικρής αξίας εγχώριες συναλλαγές στις ελληνικές τράπεζες. Κανένα άλλο είδος πληρωμών, όπως διασυνοριακές και διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς και πράξεις χρηματαγοράς, κεφαλαιαγοράς ή συναλλάγματος δεν θα διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος ΕΡΜΗΣ. Ακολούθως, οι ημέρες αυτές δεν αποτελούν ημέρες διακανονισμού για την χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά, δεν δημοσιεύεται ο μέσος όρος δείκτη επιτοκίων μίας ημέρας στη ζώνη ευρώ, ενώ δεν λειτουργεί το σύστημα διασυνοριακής χρήσης ασφαλειών.

Περαιτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με το από 12-3-2002 έγγραφό της προέβη σε σχετική ανακοίνωση επί των ανωτέρω, προσδιορίζοντας το περιορισμένο φάσμα εγχώριων τραπεζικών εργασιών που θα εξυπηρετούν κατά τις ημέρες εκείνες τα εγχώρια διατραπεζικά συστήματα προς το σκοπό συμμόρφωσης με την απόφαση της ΕΚΤ.

Με βάση τα πιο πάνω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων και ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, διερεύνησαν ενδελεχώς όλες τις δυνατότητες εφαρμογής εναλλακτικών λύσεων. Προέκυψε ότι οι εναλλακτικές λύσεις ενείχαν σημαντική επέκταση του χρόνου εκκαθάρισης και ως εκ τούτου μεγάλη αύξηση των συστημικών κινδύνων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και επομένως και των κινδύνων ομαλής λειτουργίας των μηχανισμών αυτής για τους επενδυτές. Για τους λόγους αυτούς ομόφωνα προέκυψε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές (ΧΑΑ, ΧΠΑ) και τα συστήματα εκκαθάρισης (ΚΑΑ και ΕΤΕΣΕΠ) θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά κατά τις ημερομηνίες 29-3-2002 και 1-4-2002.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα