Nέα πτώση στο Τόκιο

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2002 10:45
UPD:10:48

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα -για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση- οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τόκιο, όπου η συναλλακτική δραστηριότητα μετά τη χθεσινή αργία και εν όψει του Σαββατοκύριακου ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την αρχή της συνεδρίασης μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "Nihon Keizai Shimbun" σύμφωνα με το οποίο η ιαπωνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί, τουλάχιστον προς το παρόν, στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού.

Η πληροφορία αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η συνακόλουθη αύξηση των εσόδων των ιαπωνικών επιχειρήσεων από την ενίσχυση των εξαγωγών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να «παγώσουν» τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η κυβέρνηση ίσως επαναπαυθεί από την αναμενόμενη αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών και να μην προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας οικονομολόγος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, πάντως, στη μηνιαία της έκθεση αναβάθμισε για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες την εκτίμησή της για την πορεία της εγχώριας οικονομίας υπαινισσόμενη ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στην εν λόγω έκθεση επισημαίνει ότι η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση συνέβαλε στην ανάκαμψη των ιαπωνικών εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Από την άλλη μεριά, όμως, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η κατάσταση της οικονομίας εξακολουθεί να είναι «εύθραυστη», καθώς οι επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία αυξάνεται.

O Nikkei έκλεισε στις 11.345,08 μονάδες μειωμένος κατά 181,70 μονάδες ή 1,58% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης (χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό). Οι συνολικές απώλειες του εν λόγω δείκτη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις φθάνουν το 3,8%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 21,22 μονάδες ή 1,93% και διαμορφώθηκε στις 1.076,63 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των τραπεζών. Οι μετοχές των Mizuho Holdings και Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησαν κατά 4,5% και 6,52% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα