Mικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2002 19:00

Μικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι τηλεπικοινωνίες, ενώ, αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.246,9 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,12%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.601,57 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,47% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,32% και έχει φθάσει στις 5.365,93 μονάδες.

Mεγάλη άνοδο (3,28%) σημείωσε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mm02, η οποία προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι στη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου τα έσοδά της αναμένεται να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών France Telecom, Vodafone και Orange.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Marconi η οποία σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 46,50%. Η προβληματική βρετανική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία ως προς τους νέους όρους δανειοδότησής της από τραπεζικούς οργανισμούς.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της γερμανικής Μunich Re. Η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι στο 2001 τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 250 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας πτώση 85% σε σχέση με το 2000, ενώ οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας θα φθάσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πτώση σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των ασφαλιστικών ομίλων Prudential και CGNU. Η μετοχή της Αllianz στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,67%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Zurich Financial, η οποία έκλεισε με κέρδη 0,41%. Η Commerzbank προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη μετοχή της ελβετικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, προτείνει «αγορά» της εν λόγω μετοχής, ενώ έως τώρα συνιστούσε την τήρηση ουδέτερης στάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα