Στο 3,5% εκτιμά η ΤτΕ τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο 2002

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2002 16:43
UPD:20:06

Η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ) στην εξαμηνιαία έκθεση για την νομισματική πολιτική εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ στη χώρα μας φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,5% έναντι 3,8% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει στην Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ, δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως η αβεβαιότητα όσον αφορά στους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η πορεία των τιμών του πετρελαίου και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και στοιχεία αβεβαιότητας που συνδέονται με εσωτερικούς παράγοντες όπως ο χρόνος και ο βαθμός υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και η τελική διαμόρφωση του κόστους εργασίας και οι συνέπειες που αυτό θα έχει στην ανταγωνιστικότηα της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση παρατηρεί ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,5%. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται η ανάγκη στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τις αυξήσεις των μισθών, οι κοινωνικοί εταίροι να λάβουν υπόψη τους την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς και την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 1% ως αποτέλεσμα των πρόσφατων φορολογικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΤτE εκτιμά ότι σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 3% από 3,4% το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα