Αυξήσεις σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2001 18:10

Αναδρομικά από την 1.1.2001 θα χορηγηθούν οι αυξήσεις στα επιδόματα εξομάλυνσης των πολιτικών συνταξιούχων.

Η καταβολή των αυξήσεων στα επιδόματα εξομάλυνσης, καθώς και η αύξηση στις συντάξεις διαφόρων κατηγοριών συνταξιούχων του Δημοσίου προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και αναμένεται να κατατεθεί στο προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- Η αύξηση αναδρομικά από 1.1.2001 των ποσών των επιδομάτων εξομάλυνσης στους πολιτικούς συνταξιούχους από 3.000, 5.000 και 8.000 δρχ που ανέρχονται σήμερα, σε 5.000, 8.000 και 14.000 δρχ αντίστοιχα.

- Η αύξηση αναδρομικά από 1.1.2001 των συντάξεων των σιδηροδρομικών. Τα ποσά της αύξησης ανάλογα με την περίπτωση ανέρχονται σε 27.500 δρχ, σε 49.500 δρχ. και σε 71.500 δρχ.

- Η αύξηση του κατώτατου ορίου των πολεμικών συντάξεων, με εξαίρεση αυτές του αμάχου πληθυσμού, στο ύψος του ποσού της σύνταξης του αναπήρου πολέμου οπλίτη με ποσοστό αναπηρίας 35%, από 30% που ισχύει σήμερα. Η αύξηση αυτή θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη από 1.7.2001 και η δεύτερη από 1.1.2002.

- Η αναπροσαρμογή του καθεστώτος χορήγησης τιμητικών συντάξεων σε καλλιτέχνες - λογοτέχνες με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων. Οι συντάξεις αυτές θα ανέρχονται στο 80% του βασικού μισθού του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου των δημοσίων υπαλλήλων.

- Η χορήγηση πλήρους σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας και στους νεφροπαθείς υπαλλήλους που υπηρετούν στο Δημόσιο εφόσον έχουν ποσοστό ανικανότητας 67%.

- Η περικοπή κατά 50% του ποσού της μιας εκ των δύο συντάξεων που ενδεχομένως λαμβάνει συνταξιούχος του Δημοσίου.

- Ο συνυπολογισμός ως πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας του τυχόν υπολειπόμενου χρόνου από τη λήξη της θητείας των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτροπών των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Ο συνυπολογισμός για τη θεμελίωση δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης του χρόνου δίωξης, στέρησης διαβατηρίου ή ιθαγένειας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα