Ανατιμήθηκε τον Μάρτιο το ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 10:04
UPD:10:10

MΙΚΡΗ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ σημείωσε το ευρώ τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων όσο και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός της ζώνης του ευρώ) νομισμάτων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που έχει ιδρύσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,05%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης) νομισμάτων κατά 0,28% με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης (εισαγωγές-εξαγωγές). Με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές, μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,11% και ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά 0,30%.

Οσον αφορά στις μεταβολές των ξένων νομισμάτων το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2002, δηλ. ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου του 2001, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης (εισαγωγές-εξαγωγές) σε 1,25% για το σύνολο των νομισμάτων και 1,24% για το ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης) νομίσματα.

Οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλ. κατά το α' τρίμηνο του 2002 έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, ανήλθαν σε 2,56% για το σύνολο των νομισμάτων και σε 2,03% για τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης, νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2001-Μάρτιος 2002, ήταν 2,51% και 1,84% για το σύνολο των νομισμάτων και τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης νομίσματα, αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα