Συνεχίζεται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 12:25

Αρνητικό παραμένει το επενδυτικό κλίμα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/03/207286.htm και τη χθεσινή υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, είναι περιορισμένο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/03/207223.htm , ενώ πιέσεις δέχονται και σήμερα οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.240,2 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,15%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.611,76 μονάδες με απώλειες 0,34% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.301,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,19%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί κατά 0,20%, στις 3.659,28 μονάδες.

Οι μετοχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Αlcatel και Ericsson υποχωρούν κατά 1,50% και 0,70% αντιστοίχως. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Nokia μετά την υποβάθμισή της από την Credit Suisse First Boston.

Μεγάλη πτώση (2,98%) σημειώνει και σήμερα η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP μετά τη χθεσινή απόφαση του επενδυτικού οίκου Goldman Sachs να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Microsoft για το 2003, με το επιχείρημα ότι «η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη βιομηχανία τεχνολογίας».

Επιπλέον, η επίσης αμερικανική ομοειδής εταιρεία Commerce One, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει η SAP, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2002 τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 83%, ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανησυχίες προκάλεσε, επίσης, η χθεσινή κατακόρυφη πτώση της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Peoplesoft μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη (9,52%) καταγράφει η μετοχή του ελβετο-σουηδικού ομίλου ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού ABB Ltd, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να πωλήσει μέρος της μονάδας του χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και να εκδώσει ομόλογα ύψους δύο δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της μείωσης του χρέους του κατά 1,5 δισ. δολάρια φέτος.

Απώλειες καταγράφουν σήμερα και οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού κατά τις πρωινές συναλλαγές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει πτώση κατά 71 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 26,95 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Royal Dutch/Shell και ΤοtalFinaElf υποχωρούν.

Πτώση (2,18%) σημειώνει, τέλος, η μετοχή της Novartis AG καθώς οι UBS Warburg και Credit Suisse First Boston προχώρησαν σε πώληση 23 εκατομμμυρίων μετοχών της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα