Οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό

Με χρονικό ορίζοντα το 2030
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 15:38
UPD:16:59

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ του ελλείμματος του ΙΚΑ, συνολικού ύψους τριών τρισ. δραχμών, και την τακτική κατ' έτος χρηματοδότηση του ασφαλιστικού οργανισμού, επιχειρεί η κυβέρνηση να επιλύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, με χρονικό ορίζοντα έως το 2032.

Τα ελλείμματα του ΙΚΑ χωρίζονται σε δύο διακριτές χρονικές περιόδους (από το 2003-2008 και από το 2009 έως το 2032) προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το πρότυπο χρηματοδότησης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, θα ισχύουν τέσσερις κανόνες:

-Με τον πρώτο κανόνα, κάθε χρόνο το ΙΚΑ θα χρηματοδοτείται με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του 1% του ΑΕΠ.

-Με το δεύτερο κανόνα από την κρατική χρηματοδότηση (για την πενταετία 2009-2014) μπορεί να χορηγείται ποσό έως και το 10% του συνολικού ποσού ετησίως για να καλύπτει τμήμα των δαπανών, με την προοπτική ένταξης και άλλων Ταμείων κυρίας ασφάλισης μισθωτών στο ταμείο του ΙΚΑ.

Η κρατική χρηματοδότηση θα έχει τις εξής μορφές: Την επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την έκδοση ειδικών πολυετών ομολόγων, για το σχηματισμό αποθεματικού και για τη χρηματοδότηση μελλοντικών ελλειμμάτων. Σημειώνεται ότι τα ειδικά πολυετή ομόλογα θα είναι μη ρευστοποιήσιμα, πριν από τη λήξη τους.

-Με τον τρίτο κανόνα τα διαθέσιμα ποσά κάθε χρονικής περιόδου θα προσδιορίζονται έτσι ώστε να είναι ίσα με το προβλεπόμενο αναλογιστικό έλλειμμα του ΙΚΑ.

-Με τον τέταρτο κανόνα τα ειδικά ομόλογα θα χορηγούνται στο ΙΚΑ και θα αυξάνουν ισόποσα τα πλεονάσματά τους.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι πραγματικές αποδόσεις των ειδικών ομολόγων θα είναι, ίσες προς 3% ετησίως (σταθερές αποδόσεις).

Όπως επισήμαναν οι υπουργοί, με την έκδοση των ομολόγων ειδικού τύπου δεν πρόκειται να επιβαρύνεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης αλλά το συνολικό δημόσιο χρέος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε σχετικά ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιορισμό του δημοσίου χρέους συνολικά.

Ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ο κ. Ρέππας, είχε την πρωτοβουλία να καθοδηγήσει τις διαδικασίες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ισορροπία εν όψει του συμφώνου σταθερότητας και της υποχρέωσης στήριξης του συστήματος ασφάλισης. Οι ανακοινώσεις αυτές, συνέχισε, αντιστοιχούν στις ανάγκες που έχουμε διαπιστώσει για το ασφαλιστικό σύστημα και ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έθεσαν οι κοινωνικοί φορείς και ιδίως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

«Σημαντική τομή στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής είναι η πλήρης και η συναινετική στάση που επελέγη, η οποία και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συνεργαστούν για τα επόμενα βήματα της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση», κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εγγυάται για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Οι προτάσεις της κυβέρνησης εξετάζονται ήδη από τους κοινωνικούς εταίρους.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα