Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 12:14
UPD:19:06

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παραμένει το επενδυτικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά τη νέα υποχώρηση των δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, είναι περιορισμένο, ενώ πιέσεις ασκούνται στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των φαρμακοβιομηχανιών. Επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται στις ασφάλειες και τις τράπεζες.

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.219,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,54%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.583,06 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,06% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.263 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,36%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,75% και έχει διαμορφωθεί στις 3.636 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι μετοχές εταιρειών λογισμικού, καθώς την Τετάρτη οι αμερικανικές εταιρείες Compuware και η Inktomi προστέθηκαν στον κατάλογο των εταιρειών από τον εν λόγω κλάδο που προέβησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους σχετικά με την κερδοφορία τους στο πρώτο τρίμηνο.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση ότι η ιαπωνική Nippon Telegraph & Telefone Corp προέβη στην εκτίμηση ότι η ζημία της στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου αναμένεται να φθάσει τα 865 δισ. γιεν (6,5 δισ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 331 δισ. γιεν που εκτιμούσε αρχικά. Οι μετοχές των εταιρειών Vodafone, Alcatel, Ericsson και Nokia καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται και οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου μετά τη χθεσινή προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανική Brystol-Mayers σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Bayer και Sanofi Synthelabo υποχωρούν.

Αντιθέτως, κέρδη καταγράφει η μετοχή της L'Oreal SA. Η κορυφαία, παγκοσμίως εταιρeία καλλυντικών ανακοίνωσε αύξηση 9,3% των πωλήσεων της στο πρώτο τρίμηνο, την οποία απέδωσε σε αυξημένη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και στις ΗΠΑ.

Aνοδο σημειώνει και ο τίτλος της Havas Advertising SA. Σε συνέντευξη που έδωσε στη "La Tribune", ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Αλέν ντε Πουζιλάκ προέβλεψε ανάκαμψη της διαφημιστικής αγοράς φέτος.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, και οι δύο τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική περιμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, προτού προβούν σε αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα