Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τον Μάρτιο

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 14:43
UPD:14:47

Δυσμενές, σε γενικές γραμμές, ήταν το κλίμα στο οποίο κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων τον Μάρτιο 2002. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αναμενόμενη ανάκαμψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη ευρώ μετατόπισε το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα υπέρ των μετοχικών αξιών. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την απουσία πληθωριστικών πιέσεων και την προοπτική διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα κατά τα πρώτα στάδια της οικονομικής ανόδου, προκάλεσαν την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι τιμές των ομολόγων ακολούθησαν τις εξελίξεις στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και σημείωσαν κάμψη, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες διάρκειες. Παρ'όλα αυτά, η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών τίτλων ήταν καλύτερη συγκρινόμενη με τους τίτλους του ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως προκύπτει από τον περιορισμό της διαφοράς (spread) της μέσης απόδοσης των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς σε 34 μονάδες βάσης (bps) από 38 bps τον Φεβρουάριο. Τα 15ετή και 20ετή ομόλογα κατέγραψαν απώλειες από 236 έως και 302 bps αντίστοιχα, ενώ στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων (5-7 έτη) οι απώλειες ήταν μικρότερες, της τάξεως των 148-187 bps. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε σε 97,47 (απόδοση 5.58%) στο τέλος Μαρτίου από 99,48 (απόδοση 5.31%) τον Φεβρουάριο. Μικρότερες ήταν οι απώλειες του νέου τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 15 του μηνός. Η τιμή του διαμορφώθηκε σε 100,010 στο τέλος Μαρτίου από τη μέση σταθμική τιμή της δημοπρασίας 100,187.

Η αυξανόμενη πιθανότητα ότι η πορεία των επιτοκίων θα είναι ανοδική, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς να σημειώσουν σημαντική αύξηση. Η καμπύλη αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα πάνω με οριακή μείωση της κλίσης (flatter yield curve), δεδομένου ότι η άνοδος των αποδόσεων στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο τμήμα της ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι στο μακροπρόθεσμο. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ τριετών και 20ετών ομολόγων υποχώρησε σε 124 bps στο τέλος Μαρτίου από 127 bps στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου (37,3 δισ. ευρώ και 36,5 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ υπερδιπλασιάσθηκε έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι (18 δισεκ. ευρώ). Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα κατέγραψαν οι μεσοπρόθεσμοι τίτλοι (3-7 έτη) στους οποίους αφορούσε το 43% της συνολικής αξίας συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Τα ομόλογα διάρκειας πέραν των 10 ετών προσήλκυσαν το 32% του συνόλου. Το ομόλογο που διαπραγματεύθηκε περισσότερο ήταν το 20ετές με ύψος αξίας συναλλαγών 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 48,35% ήταν για αγορά και το 51,65% για πώληση. Στο σύνολο των εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 48,45% αφορούσε σε αγορές και το 51,55% σε πωλήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα