Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2002 19:19

Ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασαν κατά τις απογευματινές συναλλαγές οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/05/208059.htm .

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο μετά από μία σειρά απογοητευτικών οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.233,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,46%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,50%, στις 4.515,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Stoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.623,98 με οριακή άνοδο 0,01%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,32% και έχει φθάσει τις 5.272 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχικές τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές που αποδόθηκε στην αμερικανική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/05/207902.htm .

Το μεσημέρι, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν προσωρινά μετά την έκκληση του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προς τις ισλαμικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να διακόψουν συμβολικά για έναν μήνα την τροφοδοσία των δυτικών χωρών και των χωρών που διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/05/208001.htm . Αξιωματούχος του ΟΠΕΚ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο λήψης τέτοιου μέτρου.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου υποχωρεί κατά 70 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 26,61 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Royal Dutch και ΤοtalFinaElf κατέγραψαν απώλειες.

Πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τη νέα υποβάθμιση της μετοχής της Nokia. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος Nomura International συνέστησε στους πελάτες του να προβούν σε πώληση της φινλανδικής μετοχής, ενώ μέχρι τώρα πρότεινε «διακράτηση». Υπενθυμίζεται ότι σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για την εν λόγω μετοχή είχε προβεί τη Δευτέρα και η Credit Suisse First Boston.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε σε ποσοστό 1,44%. Μεγαλύτερες απώλειες (1,71%) κατέγραψε η μετοχή της γαλλικής Alcatel.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ανησυχίες προκάλεσε η απρόσμενη μείωση που σημείωσαν το Φεβρουάριο οι βιομηγχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 1,3%. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας στην ευρωζώνη θα είναι βραδύς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα