Kαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στη χώρα μας γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, στην ανατίμηση των οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και στη λήξη των xειμερινών εκπτώσεων και στην επαναφορά των τιμών των προϊόντων στα προ των εκπτώσεων επίπεδα και στις στρογγυλοποιήσεις.
Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάρτιο του 2002 σημείωσε αύξηση κατά 4% προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου του προηγουμένου έτους. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2002 η αύξηση έφθασε το 2,5%. Η μεταβολή σε δωδεκάμηνη βάση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ο οποίος χρησιμοποιείται για διεθνείς συγκρίσεις) έφθασε το 4,4%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε προσφάτως τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό από την κυκλοφορία του ευρώ και τις στρογγυλοποιήσεις των τιμών. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε επισημάνει ότι ο κίνδυνος των ανατιμήσεων από τις στρογγυλοποιήσεις δεν εξαντλήθηκε στο πρώτο δίμηνο του έτους αλλά ενδέxεται να επανεμφανιστεί και συστήνει αυτοσυγκράτηση στις επιxειρήσεις, επαγρύπνηση στους καταναλωτές και ελέγxους στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το 62,4% των Ελλήνων καταναλωτών εκτιμούν ότι οι στρογγυλοποιήσεις των τιμών λόγω του ευρώ είναι σε βάρος τους. Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι στρογγυλοποιήσεις των τιμών, κόστισαν στον τιμάριθμο 0,20 εκατοστιαίες μονάδες.