Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 19:11
UPD:19:14

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν για μία ακόμη φορά περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για τις επιδόσεις των εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.179,6 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,02%, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 στις 4.463,91 μονάδες αυξημένος κατά 0,72%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 19% και έχει φθάσει τις 5,189,99 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Vodafone, η οποία υποχώρησε κατά 4,54% μετά την είδηση ότι η ABN Amro αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα της βρετανικής εταιρείας. Παράλληλα, η ολλανδική τράπεζα μείωσε κατά 17% την εκτίμησή της για τη δίκαιη αποτίμηση της μετοχικής τιμής της Vodafone.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει πτώση κατά 66 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,88 δολάρια το βαρέλι. Οι τίτλοι των εταιρειών BP, Royal Dutch, Shell και TotalFinaElf υποχώρησαν.

Η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου στις σημερινές συναλλαγές αποδίδεται στην είδηση για σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις πόλεις Τουλκάρεμ και Καλκίλια στη Δυτική Οχθη, καθώς επίσης και στις δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι το βασίλειο εγγυάται «την αξιοπιστία του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα