Γρηγορότερα θα ανακάμψει η αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με την ΙΕΑ

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 12:19

Νωρίτερα από ότι αναμένετο θα ανακάμψει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, μετά από την επί τρία συνεχή τρίμηνα μείωση της, αν και η άνοδος των διεθνών τιμών του αργού ενδέχεται να δράσει ανασχετικά εκτιμά στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Ενεργείας (IEA).

Η IEA αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω κατά 22.000 βαρέλια ημερησίως την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο στο 2002, την οποία τοποθετεί πλέον σε 440.000 βαρέλια ημερησίως. Η σχετική πρόβλεψη είχε επανειλημμένως αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε προηγούμενες εκθέσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας. Διαπιστώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2002 μείωση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση.

Αναθεωρεί, εντούτοις, προς τα πάνω κατά 190.000 βαρέλια ημερησίως την πρόβλεψη της για την μεταβολή που θα σημειώσει η ζήτηση στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2002, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μείωση της σχετικής ζήτησης κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως.

Κατά την IEA, η αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της αναστολής των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράκ αργού για 30 ημέρες και στην παύση των εξαγωγών αργού και προϊόντων διϋλισης της Βενεζουέλας λόγω της απεργίας στην πετρελαιοβιομηχανία της χώρας, μετριάστηκε εν μέρει λόγω του ότι τα επίπεδα διαθέσιμων αποθεμάτων των χωρών του ΟΟΣΑ παραμένουν άνω του μέσου όρου (μειώθηκαν κατά μόλις 440.000 βαρέλια αργού ημερησίως τον Φεβρουάριο). Η ύψους έξι εκατ. βαρελιών πετρελαίου πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η ύπαρξη των αποθεμάτων ασφαλείας της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης συντελούν στη μη ενίσχυση των ανησυχιών της αγοράς.

Ομως εκτιμάται, ότι, η έλλειψη των ποσοτήτων αργού από δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες για παρατεταμένη περίοδο ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγάλης κλίμακας αναπροσαρμογή της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα