Βελτίωση του κλίματος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 12:57
UPD:18:59

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος έχουν περάσει αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω της ενίσχυσης των τοποθετήσεων στους κλάδους των ασφαλειών και των τραπεζών, ενώ, παράλληλα, περιορίζονται οι πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.188,6 μονάδες αυξημένος κατά 0,17%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.473,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,20% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.185,14 μονάδες με κέρδη 0,29%.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της ελβετικής Swiss Re. Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αντασφάλισης στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι στην περυσινή χρήση εμφάνισε ζημίες μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα επιστρέψει σε κερδοφόρα αποτελέσματα.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων Tesco, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν πέρυσι κατά 15%. Παράλληλα, η Merrill Lynch προέβη σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της σχετικά με τις πωλήσεις της Tesco κατά την τρέχουσα χρήση. Αξιόλογη άνοδο σημειώνει και ο τίτλος της Marks & Spencer.

Στον αντίποδα, πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι τηλεπικοινωνίες, αν και οι απώλειες την τελευταία ώρα έχουν περιοριστεί. Η μετοχή της Vodafone υποχωρεί κατά 2,48% μετά την απόφαση της ABN Amro να μειώσει τη «θεωρητική δίκαιη τιμή» του εν λόγω τίτλου στις 149 πένες από 180 πένες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της Vodafone έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας γεγονός που αποδόθηκε στις ανησυχίες των επενδυτών ότι ο βρετανικός όμιλος προετοιμάζεται για την παραγραφή ενεργητικού που κάποτε η αξία του ανερxόταν σε αρκετά δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Vodafone πρόκειται να παραδεxθεί ότι προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, εποxή έντονης δραστηριότητας εξαγορών, κατέβαλε υπερβολικά ποσά για την απόκτηση ενεργητικού. Απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν και οι μετοχές των εταιρειών Nokia, Ericsson και Alcatel.

Πιέσεις δέχονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την εκτίμηση της DaimlerChrysler ότι οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί της στόχοι δεν θα επιτευχθούν εντός των χρονικών ορίων που είχε αρχικώς θέσει. Επαναβεβαίωσε, ωστόσο, την πρόβλεψη ότι στο τρέχον οικονομικό έτος τα λειτουργικά της κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2,6 διεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, μεγάλες απώλειες (που άγγιξαν και το 19%) καταγράφει η μετοχή της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, η οποία αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις της στο 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα