Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 18:58

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, ενώ οι τοποθετήσεις επεκτάθηκαν σχεδόν στο σύνολο των κλάδων μετά το ανοδικό ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/10/209164.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.229,1 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,96%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.521,83 μονάδες αυξημένος κατά 1,30%, ενώ σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1,52% και έχει φθάσει τις 5.248,84 μονάδες.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των ασφαλειών μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Swiss Re http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/10/209115.htm και την απόφαση της Deutsche Bank να αναβαθμίσει την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Swiss Life. Οι μετοχές παραπάνω ελβετικών εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 2,49% και 1,53% αντιστοίχως. Μεγαλύτερη άνοδο (3,5%) σημείωσε η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa, ενώ αυτή την ώρα η μετοχή της γερμανικής Allianz ενισχύεται κατά 2,81%.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών με αιχμή τη μετοχή της βρετανο-σουηδικής εταιρείας Αstrazeneca, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,64%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, η οποία σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 21,32%. Η εν λόγω εταιρεία αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις της στο 2002.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες, αν και οι απώλειές τους μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό προς το τέλος των συνεδριάσεων. Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε κατά 0,83% διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Vodafone πρόκειται να παραδεxθεί ότι στα τέλη της δεκαετίας του '90, κατέβαλε υπερβολικά ποσά για την απόκτηση ενεργητικού. Απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Nokia και Ericsson.

Τέλος, άνοδο 2,14% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων Tesco, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν πέρυσι κατά 15%. Παράλληλα, η Merrill Lynch προέβη σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της σχετικά με τις πωλήσεις της Tesco κατά την τρέχουσα χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα