Ο Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος, είναι το φαβορί για την αντικατάσταση του Κριστιάν Νουαγέ στην αντιπροεδρία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, που θα συζητήσει το Ecofin αύριο και το Σάββατο στο Οβιέδο, αλλά η τελική επιλογή ίσως δεν εξελιχθεί και τόσο ομαλά, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ασφαλώς επιθυμούν να αποφύγουν επανάληψη της συνόδου κορυφής του Μαίου 1998, όταν ο Βιμ Ντουϊζενμπεργκ επελέγη πρόεδρος της ΕΚΤ μέσα από έναν «προβληματικό συμβιβασμό».
Ωστόσο, το Βέλγιο, του οποίου ο υποψήφιος, ακαδημαϊκός Πολ ντε Χράουε δεν έχει πολλές πιθανότητες επικράτησης, προσανατολίζεται στην ιδέα να διασφαλίσει την επόμενη κενή θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Ο υπ' αριθμόν δύο στο επιτελείο του βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέϊντερς δήλωσε ότι «ένας πιθανός συμβιβασμός μπορεί να είναι, ο ένας από τους δύο υποψηφίους -Παπαδήμος ή Χράουε- να αντικαταστήσει τον Νουαγέ και ο άλλος ή η χώρα του, να λάβει υπόσχεση ότι θα αναλάβει την προσεχή θέση που θα εκκενωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ». Η αναφορά αυτή παραπέμπει στη διαδοχή της φιλανδής Σίρκα Χαμαλάινεν τον επόμενο χρόνο.
Η επιλογή του αντικαταστάση του Νουαγέ αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί η μεθοδολογία μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τις μελλοντικές επιλογές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το ενδεχόμενο προβολής υποψηφίου και από το Λουξεμβούργο, όπως αυτό έχει ήδη εξαγγείλει, ενδεχομένως να αποτελέσει την έκπληξη, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την επιλογή μεταξύ Παπαδήμου ή Χράουε.
Φυσικά όλοι επααναλαμβάνουν με έμφαση ότι ο έλληνας υποψήφιος έχει πάρει εύσημα από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες, ακόμη και από πολιτικούς ηγέτες, όπως από τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά παραμένει πιθανό η επιλογή του για οκτώ έτη στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ, να αντιμετωπίσει εμπόδια.
Μεταξύ αυτών που μπορούν να ακουστούν ως αρνητικά είναι η καθυστέρηση εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το «κακό» παρελθόν της στην οικονομική σταθερότητα, αλλά σε τελική ανάλυση «είναι ένα σύνηθες πρόβλημα δημοσίων σχέσεων», λέει ο Γιούλιαν φον Λαντερμπέργκερ της HypoVereinsbank.
O βέλγος υποψήφιος έχει ένα «μειονέκτημα»: δεν είναι τεχνοκράτης και δεν έχει διατελέσει κεντρικός τραπεζίτης. Ο Πολ ντε Χράουε επέκρινε σε χτεσινή του συνέντευξη στο Reuters την αυστηρή τήρηση στόχου στον πληθωρισμό από την ΕΚΤ, καθώς και άλλες επιλογές της. Υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς γιά αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις των κρίσεων, όπως αυτής της πρόσφατης αύξησης πετρελαίου, κατέδειξε τις αδυναμίες της πολιτικής της ΕΚΤ, να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.
Τα πράγματα στο Οβιέδο μπορεί να περιπλακούν περισσότερο, αν κάποιοι υπουργοί, όπως ο Ρέιντερς, για παράδειγμα, πιέσουν για συμφωνία-πακέτο ως προς την κάλυψη των ηγετικών θέσεων της ΕΚΤ και στο πακέτο αυτό πρωταρχική θέση θα έχει η αντικατάσταση του προέδρου της τράπεζας Βιμ Ντουίζενμπεργκ.