Μικρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τηλεπικοινωνίες και τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ, αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι ασφάλειες και οι τράπεζες.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.201,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,78%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.502,49 μονάδες με κέρδη 0,77% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.575,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,81%.
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,02% και έχει φθάσει τις 5.190,52 μονάδες.
Σημαντική άνοδο, άνω του 5%, σημείωσε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel, η οποία προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι ότι τα λειτουργικά της κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2002 θα είναι «ελαφρώς καλύτερα» σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογη άνοδο σημείωσε και η μετοχική τιμή της Vodafone, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Ericsson και Nokia ενισχύθηκαν κατά 2,08% και 2,30% αντιστοίχως. Η τελευταία θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο την ερχόμενη Πέμπτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/15/210042.htm .
Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ανοδική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.
Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου ενισχύεται κατά 50 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 23,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην επάνοδο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η επάνοδος του Τσάβες στην εξουσία εγγυάται την πειθαρχία της Βενεζουέλας στις ποσοστώσεις του καρτέλ. Την Παρασκευή, η παραίτηση του Τσάβες είχε οδηγήσει την τιμή του αμερικανικού αργού σε πτώση κατά 6%.
Ο ΟΠΕΚ εξέφρασε σήμερα «ανακούφιση» για την επιστροφή στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες, καθώς «οι προθέσεις του Πέντρο Καρμόνα (του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης μετά τον εξαναγκασμό του προέδρου Τσάβες σε παραίτηση) υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρή διένεξη στους κόλπους του οργανισμού».
Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη προμηθεύτρια πετρελαίου των HΠA και η μόνη xώρα της Λατινικής Aμερικής μέλος του OΠEK, ενώ έρxεται τέταρτη στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, με 2,43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η μετοχή της BP σημείωσε άνοδο κατά 1,80%. Ανοδο άνω του 1% σημείωσαν και οι μετοχικές τιμές των εταιρειών των εταιρειών Royal Dutch, Shell και ΤotalFinaElf.
Aντιθέτως, μεγάλη πτώση (-8,15%) σημείωσε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών ΑRM Holdings παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις.
Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών μετά τα κατώτερα των προβλέψεων κέρδη πρώτου τριμήνου της αμερικανικής Citigroup.