Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 16 Απριλίου 2002 18:59

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και μία σειρά ενθαρρυντικών στοιχείων για την οικονομία.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν από νωρίς το πρωί οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ στη συνέχεια, μετά τη σημαντική ενίσχυση των δεικτών στη Wall Street, οι τοποθετήσεις επεκτάθηκαν στο σύνολο των κλάδων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.259,9 μονάδες αυξημένος κατά 1,12%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.598,74 μονάδες με κέρδη 2,14% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.741,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,49%.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1,67% και έχει φθάσει τις 5.332,03 μονάδες.

Σημαντική άνοδο (7,49%) σημείωσε η μετοχή της Philips. Η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2002, αν και μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/16/210455.htm .

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της mm02, η οποία έκλεισε με κέρδη 6,52%. H βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τη Νokia και τη Nortel.

Αξιόλογα κέρδη (3,58%) κατέγραψε και ο τίτλος της Εricsson. Η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξασφάλισε από την ισπανική Telefonica συμβόλαιο ύψους 400 εκατ. ευρώ με στόχο την αρχική εφαρμογή τηλεπικοινωνιακών δικτύων τρίτης γενεάς σε Ισπανία και Γερμανία. Το συμβόλαιο διαρκεί τρία χρόνια και αποτελεί σημαντική ανάσα για τη ζημιογόνο Ericsson, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιστροφή στην κερδοφορία μέσω της συρρίκνωσης των δαπανών.

Με κέρδη (6,02%) έκλεισε και η μετοχή της Vodafone παρά την υποβάθμισή της από την ιαπωνική Nomura.

Εντυπωσιακή άνοδο (7,20%) σημείωσε και η μετοχική τιμή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας ημιαγωγών STMicroelectronics, καθώς η αμερικανική Texas Instruments ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο και αναβάθμισε τους στόχους της για το δεύτερο τρίμηνο.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες (3,51%) κατέγραψε η μετοχή του γαλλικού ομίλου ποτών Pernod Ricard παρά τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του στην περυσινή χρήση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/16/210460.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα