Την αντίθεσή τους στην επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών, από την άνοιξη του 2013, εξέφρασαν οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, μιλώντας κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2013 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ίδιοι είπαν πως αναμένουν αλλαγή της στάσης του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του φόρου δεν βοηθά τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, είπε ότι αναμένει σωστή αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομικών και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.
Αντίθετοι δήλωσαν και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπ. Κυρίτσης, και του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ), Γ. Πολυχρονίου.
Ο κ. Μποτόπουλος εκτίμησε ότι, με την προϋπόθεση της διατήρησης πολιτικής σταθερότητας και ομαλών οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμη ότι εντός του 2013 θα ξεκαθαρίσει το χρηματιστηριακό ταμπλό από εταιρείες που παραμένουν ανενεργές και θα βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι το Χ.Α. κερδίζει το στοίχημα της εξωστρέφειας, καθώς το 2012 βρέθηκε στην πρώτη θέση αποδόσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, το 2013.
Το 2012, το Χ.Α. κατέγραψε τρία ρεκόρ, είπε. Πρώτον, κατέλαβε πολλαπλάσιο χώρο στα ΜΜΕ παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη, δεύτερον, ο αριθμός των μετοχών που κυκλοφόρησε ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από το 2007, διαψεύδοντας ακόμη και αυτούς που μιλούν για πρόβλημα ρευστότητας στο χρηματιστήριο και τρίτον, ότι ο Γενικός Δείκτης ήταν ο πρώτος σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2012 και κατέλαβε τη 10η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των 92 αγορών όλου του κόσμου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιά, υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το νέο έτος. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού, που θα ενισχύσει την ταχύτητα της αναμενόμενης ανάκαμψης, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει και το Χ.Α.
Πηγή: ΑΜΠΕ