Συνεχίζεται η συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Στις 46,1 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης PMI τον Δεκέμβριο
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 14:42
UPD:14:55
REUTERS

Ακόμη περισσότερο βυθίστηκε στην ύφεση η οικονομία της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για τη μεταποίηση που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Δείκτης Υπεύθυνων Παραγωγής (PMI) της Markit υποχώρησε στις 46,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 46,2 μονάδες τον Νοέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή τρίμηνο.

Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε για δέκατο συνεχή μήνα, με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. Στη Γαλλία, η πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα συνεχίζεται για πολλούς μήνες και στην Ισπανία η συρρίκνωση βαθαίνει. Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI παρουσιάζεται αυξημένος αλλά παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει επίσης συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

«[Το μέλλον] είναι αρκετά δυσοίωνο», εκτιμά ο Τζόναθαν Λόουνς από την Capital Economics. «Οι έρευνες [για τη μεταποίηση] καταδεικνύουν αρκετά βαθιά ύφεση. Όταν η μεταποίηση στη Γερμανία συρρικνώνεται με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωζώνης».

Η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης στην οποία παρατηρήθηκε ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου τον Δεκέμβριο ήταν η Ιρλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα