Μπαρόζο: Εξασθενούν οι φόβοι περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 18:31
UPD:18:33

«Πιστεύω πως νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι η αντίληψη περί κινδύνου στην Ευρωζώνη έχει εξανεμιστεί», επεσήμανε ο Μπαρόζο.

Οι φόβοι ορισμένων επενδυτών περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης εξασθενούν, εκτίμησε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδεχόμενος ωστόσο πως η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει «δύσκολη».

Η χρονιά του 2012 τελείωσε με μία θετική νότα για την ΕΕ. Πιστεύω πως νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι η αντίληψη περί κινδύνου στην Ευρωζώνη έχει εξανεμιστεί, επεσήμανε ο Μπαρόζο.

«Οι επενδυτές έχουν κατανοήσει πως όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν το ευρώ, τότε μιλούν σοβαρά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μπαρόζο αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει «δύσκολη», ιδίως εξαιτίας των προβλέψεων για αύξηση της ανεργίας το 2013.

Τα προγράμματα σταθεροποίησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, μολονότι επιτρέπουν την ανάπτυξη συνθηκών για εύρωστη ανάπτυξη σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξήγησε ο Μπαρόζο και επέμεινε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ισοσκέλιση των δημοσίων χρηματοοικονομικών.

Στη συνέχεια, ο Μπαρόζο εξειδίκευσε λαμβάνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία έχει συνάψει δανειακή σύμβαση από το 2011 και η οποία, κατ' αυτόν, βιώνει μία «πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16,4% έως τα τέλη του έτους.

Καθώς η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει στο έπακρο τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, ο Μπαρόζο υπενθύμισε πως οι δανειστές της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν χαλαρώσει τους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού χρέους, καθορίζοντάς το στο 5% (από 4,5%) φέτος και στο 4,5% (από 3%) για του χρόνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα