«Αναποτελεσματική» η αυστηρή λιτότητα στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 18:10
UPD:18:10

Την αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επισημαίνει εκ νέου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ.

Στην τελευταία έκθεσή τους, ο Μπλανσάρντ και ο συνεργάτης του, Ντανιέλ Λέι, υποστηρίζουν ότι η επιβολή υπερβολικά φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η νέα έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα προηγούμενης έρευνας που είχε δημοσιοποιήσει τον Οκτώβριο το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα λιτότητας που πρότεινε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν έως και τριπλάσιο κόστος σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών είναι μικρότερες σήμερα, σε σύγκριση με την εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο, ο Μπλανσάρντ προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά στην επιβολή δραστικών περικοπών δαπανών.

Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των Μπλανσάρντ και Λέι δεν αντιπροσωπεύουν αυτές του ΔΝΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της οικονομικής αντίληψης του ΔΝΤ.

«Όσοι έκαναν προβλέψεις υποτίμησαν τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ή των αυξήσεων των φόρων στην οικονομική δραστηριότητα», σημειώνει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα