Με νέα σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών έκλεισε ο εγχώριος τομέας της μεταποίησης το 2011, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση και η ύφεση εξακολούθησαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στη ζήτηση.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit κατέγραψε βελτίωση το Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 42,0 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 40,9 μονάδες του Νοεμβρίου καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών, καθώς σημειώθηκαν περικοπές με βραδύτερο ρυθμό στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση.
Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο υποχώρησαν οι τρεις μεταβλητές παρέμεινε δριμύς. Ποσοστό μεγαλύτερο του 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα υπέδειξε μείωση της παραγωγής, ενώ περίπου 50% των μελών του πάνελ ανέφερε ότι οι νέες παραγγελίες επιδεινώθηκαν σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Τα μέλη του πάνελ σημείωσαν ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα και η χρηματοοικονομική κρίση είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις λειτουργικές συνθήκες.
Την ίδια στιγμή, η χρηματοοικονομική κρίση της Ευρώπης επηρέασε επίσης τις παραγγελίες από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν για τέταρτο συνεχή μήνα (μολονότι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι οι συνολικές παραγγελίες).
Καθώς οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να υποχωρούν με ραγδαίο ρυθμό, οι κατασκευαστές κατέγραψαν και πάλι αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς τις αδιεκπεραίωτες εργασίες στο τέλος του 2011, μειώνοντάς τες με σημαντικό ρυθμό. Το πλεονάζον εργατικό δυναμικό προκάλεσε περικοπές θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να μειωθεί για τεσσαρακοστό τέταρτο συνεχή μήνα.
Τα λειτουργικά έξοδα έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απώλεια των θέσεων εργασίας ιδίως σε συνάρτηση με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές εισροών. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σημαντική αύξηση των τιμών αγορών προμηθειών, καθώς οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων, ενέργειας και καυσίμων κατέγραψαν αύξηση. Οι κατασκευαστές δεν κατάφεραν να μεταβιβάσουν τις προαναφερθείσες αυξήσεις στους πελάτες τους. Αντιθέτως, οι τιμές εκροών μειώθηκαν για δέκατο συνεχή μήνα – καταγράφοντας και πάλι ιστορικά υψηλό ρυθμό.
Η έρευνα του Δεκεμβρίου κατέγραψε έντονο συσχετισμό μεταξύ των απαιτήσεων παραγωγής των κατασκευαστών και της αγοραστικής δραστηριότητας. Με την παραγωγή να υποχωρεί, τα μέλη του πάνελ μείωσαν με ραγδαίο ρυθμό τις αγορές πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων. Τα επίπεδα των αποθεμάτων προμηθειών μειώθηκαν επίσης σημαντικά και, ως αποτέλεσμα των υποτονικών προοπτικών, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν και πάλι με ταχύ ρυθμό.
«Τα στοιχεία της έρευνας του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για τον ελληνικό τομέα μεταποίησης, καθώς οι συνέπειες της πολιτικής και χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισθητές. Η ανασκόπηση του έτους υπέδειξε ότι ο δείκτης PMI κατέγραψε κατά μέσο όρο τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία διεξαγωγής της έρευνας, μόλις υπερβαίνοντας την προηγούμενη τιμή-ρεκόρ που σημειώθηκε το 2010», σχολίασε ο Paul Smith, senior economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού PMI.
«Η διευθέτηση της ευρύτερης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι το κλειδί για το αν το 2012 θα αποδειχθεί καλύτερο έτος για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, δεδομένου του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που θα χρειαστεί να παίξει το εμπόριο για την αυτοδύναμη ανάκαμψη της οικονομίας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών χρέωσης, η οποία καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, υποδεικνύει ότι έχουν τεθεί οι βάσεις σε περίπτωση ανάκαμψης του εμπορίου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.