Γκονζάλεζ-Παράμο: Απαιτείται εμπιστοσύνη στο ευρώ

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 15:33

«Το ευρώ δεν είναι οικονομικό πείραμα, είναι πολλά περισσότερα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», είπε το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τη βεβαιότητά του ότι το ευρώ είναι εδώ για να μείνει εξέφρασε το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται εμπιστοσύνη στο κοινοτικό νόμισμα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ευρωζώνης.

«Το ευρώ δεν είναι οικονομικό πείραμα, είναι πολλά περισσότερα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune. «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, η κρίση χρέους στην Ευρώπη βοηθάει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη - ένα θετικό αποτέλεσμα των πιέσεων της αγοράς που αντισταθμίζει τις οικονομικές ζημίες που συσσωρεύτηκαν μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Νουτ Βέλινκ κατέκρινε τον διοικητή της ΕΚΤ και την πιστωτική διευκόλυνση της τράπεζας.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, είπε ότι η νέα τριετής πιστωτική διευκόλυνση της ΕΚΤ είναι μακράς διάρκειας και πηγαίνει πολύ μακριά για να στηρίξει τις τράπεζες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν έπρεπε να είχε προτείνει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες μέσω δανείων της ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο.

«Αυτό δεν είναι στήριξη της ρευστότητας, αλλά της φερεγγυότητας», δήλωσε ο Βέλινκ στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούν οι τράπεζες φθηνό χρήμα για τη χρηματοδότηση κρατικού χρέους.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα