«Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη», απαντά ο Γ. Καπελέρης, μια ημέρα μετά την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, έπειτα από την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για άσκηση δίωξης σε βάρος του.
Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Καπελέρης απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως επισήμανε, τα σχετικά πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων. Όπως έχει ήδη επισημάνει, η απόφαση για το των προστίμων ελήφθη προκειμένου να μην αφαιρεθεί η άδεια σε 3.700 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης.
Μιλώντας αργότερα στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είχαν αποφασιστεί νομοθετικές ρυθμίσεις για πιο ορθολογικά πρόστιμα από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτές θα συμπεριλαμβάνονταν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -λόγω των πολιτικών εξελίξεων- δεν έφθασε προς ψήφιση στη Βουλή.
«Εγώ μέσα μου αισθάνομαι καθαρός», πρόσθεσε ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Αν πράγματι διαγράφηκαν πρόστιμα -που δεν διαγράφηκαν- να πληρώσω». Όσον αφορά το γεγονός ότι του ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παραιτηθεί, ο κ. Καπελέρης είπε ότι έπρεπε να υπάρξει παραίτηση, ώστε να γίνει ανεπηρέαστα η έρευνα της δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.
Στην παραγγελία διευκρινιζόταν ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Όπως ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ΄ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωνε μάλιστα ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Αμεση διαλεύκανση ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά
«Οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα και η ποινική δίωξη εναντίον του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποθέσεις που πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως τονίζει, «αποτελεί αξίωση της κοινωνίας που δεινοπαθεί και αφορά στο δημόσιο συμφέρον που το λεηλατεί η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η παραοικονομία».