Γκρίνσπαν: Αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2002 20:11

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Αλαν Γκρίνσπαν παραδέχθηκε, σήμερα, καταθέτοντας σε Επιτροπή στο Κογκρέσο, ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα γύρω απο το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η ομοσπονδιακή οικονομία. Aπέδωσε αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψή του στα αυξημένα φέτος ενεργειακά τιμολόγια, που ασκούν πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών.

«Η οικονομία μας, που διακρίνεται για την αισθητή τάση αύξησης των επενδύσεων, αναπτύσσεται πλέον με ορατό ρυθμό. Ωστόσο, ο βαθμός ενίσχυσης της τελικής ζήτησης, που είναι ουσιώδες διακριτικό στοιχείο μιας παρατεταμένης οικονομικής ανάπτυξης, παραμένει αβέβαιος», κατέθεσε ο κ. Γκρίνσπαν ενώπιον της κοινής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα χαμηλά ενεργειακά κόστη που σε συνδυασμό με τα μειωμένα αμερικανικά επιτόκια συνεισέφεραν στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, μπορούν τους ερχόμενους μήνες να διαμορφωθούν λιγότερο ευνοϊκά».

Μάλιστα, ο κ. Γκρίνσπαν υπενθύμισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ομοσπονδιακής οικονομίας, μετά το 1973, προηγήθηκαν αισθητές ανατιμήσεις της τιμής του πετρελαίου.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι επειδή δεν υφίστανται σήμερα πληθωριστικές πιέσεις, δεν θα σπεύσει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, που σημειωτέον έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των 40 τελευταίων ετών.

Δήλωσε επίσης ότι οι απολύσεις φέτος έχουν μειωθεί, ενώ προέβλεψε για το τρέχον έτος σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα