Τέταρτη διαδοχική άνοδος στο Τόκιο

Mικτή εικόνα στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2002 10:31
UPD:11:37

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν και σήμερα, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο με πρωταγωνιστή τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Θετικό αντίκτυπο είχαν οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν σχετικά με την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Στην κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Γκρίνσπαν προέβη στην εκτίμηση ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης λόγω της οικονομικής ανάκαμψης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 32,02 μονάδες ή 0,28% και έφθασε τις 11.575,73 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.095,29 μονάδες αυξημένος κατά 0,52% ή 5,69 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τη σύσταση της Deutsche Bank προς τους πελάτες της να αυξήσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της Mazda, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία. Οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Honda, Toyota, Mazda και Nissan ενισχύθηκαν.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας ο οποίος πρωταγωνίστησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μετοχή της Hitachi υποχώρησε κατά 1,88% παρά την ανακοίνωση ότι η ιαπωνική εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό ΙΒΜ στο χώρο συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων. Οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν κοινοπραξία, το 70% της οποίας θα ελέγχει η Ηitachi.

Ανάλογες απώλειες (1,84%) κατέγραψε και μετοχή της NEC, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο του 2002.

Στο χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο κατά 0,76% και διαμορφώθηκε στις 937,61 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 941,74 μονάδες.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Μotor ενισχύθηκε κατά 1,1%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Αντιθέτως, η μετοχή της Samsung Electronics υποχώρησε κατά 1%. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη της παραπάνω μετοχής στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις αγγίζουν το 14%.

Στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, στις 6.387.21 μονάδες (πτώση 0,01%) αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 6.450,30 μονάδες. Η μετοχή της Νanva Technology, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών, υποχώρησε κατά 4,1%.

ριακή πτώση σημείωσε, τέλος, και ο δείκτης PHS στις Φιλιππίνες, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.401,78 μονάδες μειωμένος κατά 0,19%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 1.393,67 και τις 1.410,87 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκαν τα «βαριά χαρτιά», καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών.

Η μετοχή της Ιnternational Container Terminal Services υποχώρησε κατά 6,6%. Σημαντική πτώση σημείωσε και η μετοχή της PCI Bank χάνοντας μέρος των κερδών που αποκόμισε μετά την είδηση ότι θα συμπεριληφθεί στο δείκτη Morgan Stanley Capital International.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Bank of the Philippines Island, η οποία επίσης συμπεριελήφθη στον παραπάνω δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα