Ζητείται συναίνεση στα εργασιακά

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2012 12:09

Με ζητούμενο μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, με άξονες την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15.

Το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, ο περιορισμός των μέσων αποδοχών με την κατάργηση επιδομάτων και διάφορων προσαυξήσεων, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η περαιτέρω ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ζητήματα αιχμής που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η έναρξη του διαλόγου, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΕΒ για συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, που επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, παίρνει μερικές ημέρες παράταση μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει πριν συνέλθουν τα όργανα (εκτελεστική επιτροπή και Διοίκηση) της Συνομοσπονδίας για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, οπότε στη συνέχεια θα καθορισθούν σε συνεννόηση με όλους τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) οι όποιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη διατήρηση των ορίων για τα κατώτατα όρια αμοιβών.

Απορρύθμιση

Οι συνδικαλιστές αναμένεται να τονίσουν ότι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έχει οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με διόγκωση της ύφεσης, «εκρηκτική» αύξηση της ανεργίας και στη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στην οικονομία και τα ασφαλιστικά Ταμεία από τη μείωση των εισφορών.

Αποστάσεις από τις παρεμβάσεις με μειώσεις στα κατώτατα όρια, που ζητεί η τρόικα, κρατούν εκτός από την κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση της ύφεσης. Από την πλευρά του ΣΕΒ, εκφράζεται η άποψη ότι τα κατώτατα όρια δεν επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις άλλες μισθολογικές παραμέτρους, όπως στα επιδόματα, στις ωριμάνσεις και ιδίως στις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης, στις ασφαλιστικές εισφορές, που κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές.

Την άποψη, ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας, εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ. Κύκλοι των επαγγελματοβιοτεχνών, όπως και των εμπόρων υποστηρίζουν «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων. Θεωρεί ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που έχει λειτουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια παρήγαγε συνολικά θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, στην παρούσα συγκυρία η ΕΣΕΕ προτείνει «πάγωμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται από την ΕΣΕΕ.

Αυτή την προοπτική συζητούν και οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι, σε αντίθεση με την τρόικα που έχει εμφανιστεί να μιλάει για κατάργησή τους, παρά την πρόσφατη τοποθέτηση σε τηλεοπτικό σταθμό, του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος εκτίμησε πως «οι δανειστές γνωρίζουν πως αν καταργήσουν το 13ο και 14ο μισθό η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Θέλουν όμως με την πίεση αυτή να δουν ότι οι Ελληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο».

Το ίδιο εκτιμούν κύκλοι του ΣΕΒ και για τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕΕ και για την αύξηση που προβλέπεται για τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε αν συμφωνηθεί ένα «πάγωμα» αυτό θα είναι ένα μήνυμα αυτοσυγκράτησης.

Τριβές

Τριβές υπάρχουν στην κυβέρνηση και τα κόμματα για τις επικουρικές συντάξεις. Tην Πέμπτη, σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, με εκπροσώπους της Ν.Δ. σχετικά με τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

* Νίκος Νικολόπουλος, τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας: «Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Θέλω να σας πω ότι τώρα, μετά τη συνάντηση, είμαστε περισσότερο ανήσυχοι, απ' ό,τι πριν. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης».

Στη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος απο τη Ν.Δ. οι κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνάς Δρέττα, και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Γκίκα Χαρδούβελη, αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές του σχεδίου που έχει προταθεί για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 Ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ), την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Παρά τις διαφωνίες, σε ανακοίνωση του υπουργείου εμφανίζεται ότι οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Καθαρό μήνυμα

* Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού: «Οι δανειστές γνωρίζουν πως αν καταργήσουν το 13ο και 14ο μισθό η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Θέλουν όμως με την πίεση αυτή να δουν ότι οι Ελληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο».

Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ότι από τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του γενικότερου εθνικού σχεδιασμού, θα κριθεί αν η χώρα μας θα οδηγηθεί σε άμεση «άτακτη χρεοκοπία» το Μάρτιο ή αν η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας που ξεκινά εντός των επομένων ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Διαφωνία για τις επικουρικές

Μετά τη συνάντηση που είχαν για τα επικουρικά Ταμεία, ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Θέλω να σας πω ότι τώρα, μετά τη συνάντηση, είμαστε περισσότερο ανήσυχοι, απ' ό,τι πριν. Επαναλαμβάνω -για μια ακόμη φορά- ότι οι θέσεις της Ν.Δ. για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι σταθερές. Και η κριτική μας για τις επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει δικαιωθεί.

Πρώτα, όμως, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Γιατί πώς να προχωρήσεις σε λύσεις βιώσιμες, όταν δεν έχουν ακόμα συνεκτιμηθεί τα αποτελέσματα του κουρέματος στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχεις στα χέρια σου αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες; Γι' αυτό και είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα. Οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών και του αναπόφευκτου, πλέον, κουρέματος του ελληνικού χρέους. Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατό να αποκαλούνται "εξορθολογισμός". Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης».

Αναφερόμενο στην ανακοίνωση του υπουργείου το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ απάντησε: «Χαιρόμαστε για τη δημοκρατική ευαισθησία του κ. Κουτρουμάνη, την οποία και χαιρετίζουμε. Οσον αφορά την απάντηση θα την έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενος στα εργασιακά δήλωσε: «Η τρόικα δεν ζητά μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των επικουρικών συντάξεων έστρεψε τα βέλη του κατά του υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζοντάς τον «απλό αγγελιοφόρο των εντολών της τρόικας».

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα