Συνεχίζεται ο διάλογος για τα εργασιακά

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 12:16
UPD:17:29

Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδριάζει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσει για το διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς και τη στάση της έναντι των αιτημάτων για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδριάζει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσει για το διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά οι πρόσφατες εξελίξεις και θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση της ΓΣΕΕ μετά τα θέματα που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό ως αιτήματα της τρόικας κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και για τα οποία ζητείται διάλογος με τους εργοδοτικούς φορείς.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα συναντώνται ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή πρόταση ενόψει, δεδομένων των πιέσεων της τρόικας για περικοπές αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές μας συνδέουν ευθέως το ζήτημα της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Απαιτούν παρεμβάσεις στο ύψος του κατώτερου καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι έχουν περικοπεί στο δημόσιο τομέα διατηρούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να συμφωνούν κατ' αρχήν στην αναγκαιότητα της διατήρησης του κατώτερου μισθού. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και ο ΣΕΒ επιθυμεί μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, με δεδομένο ότι η Συνομοσπονδία δεν θα υποχωρήσει ούτε βήμα σε ό,τι αφορά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, όπως προβλέπεται από την ΕΓΣΣΕ.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξετάζεται ταυτοχρόνως, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και της άδειας καλοκαιριού. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί την κατάργηση του 14ου μισθού. Η κυβέρνηση εξετάζει τη ρύθμιση αυτή θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά της τρόικας για τις προθέσεις που υπάρχουν.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα μικρά ούτως ή άλλως περιθώρια που υπάρχουν, και μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξουν στη συνεδρίαση της Τρίτης αποφάσεις που θα κινούνται στη λογική της διαπραγμάτευσης για αμοιβαίες υποχωρήσεις και κοινή συμφωνία για τις νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση για την επιβολή τελικά πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας Πατησίων 69 & Αινιάνος 2(4ος όροφος).

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν με γραπτή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης, καλώντας την κυβέρνηση να πει «ένα ευγενικό, αλλά στιβαρό όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι «πράσινοι» βουλευτές απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι με τη μείωση των μισθών θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «με τη λογική αυτή οι οικονομίες του Μπαγκλαντές και της Νιγηρίας θα ήταν πρώτες παγκοσμίως, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και εκείνες της Γερμανίας και της Σουηδίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. «Δεν είμαι της λογικής "σφάξε με Αγά μου να αγιάσω". Εγκαίρως πρέπει να προειδοποιήσουμε ποια θέματα δεν γίνονται αποδεκτά. Θα κάνουμε διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, του κατώτατου μισθού και για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς, αποτελούν την κορύφωση της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

«Πρόκειται», τονίζεται, «για πρωτοφανούς βιαιότητας μέτρα που ισοπεδώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων στη χώρα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σκέψεις να περάσουν αυτά τα σχέδια με τη θέσπιση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου δείχνει τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης που, όχι μόνο ασκεί μια πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό πολιτική, αλλά πλέον θεωρεί ως εμπόδιο και το ίδιο το κοινοβούλιο που την εξέλεξε».

Η ενδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων, η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, είναι η μόνη απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας.

Ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εντός του 2012 «βλέπει» η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή της πιέσεις της τρόικας στα εργασιακά.

Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος του κόμματος για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Χατζησωκράτης, «οι κυβερνητικές επιλογές, κάτω από την ιδεολογική εμμονή της τρόικας, έκαναν το 2011 έτος της επικράτησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Τονίζει ακόμη ότι «με τα σενάρια τρόμου για τους μισθούς, κατώτατα ημερομίσθια και δώρα, προετοιμάζουν ένα 2012 ορόσημο στην μεταπολεμική ιστορία μας για την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων».

«Το πρόβλημα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων του, αλλά η συνέχιση των κρατικών ελλειμμάτων που τον στραγγαλίζει με διπλάσια επιτόκια δανεισμού σε σύγκριση με την Ευρώπη, απόλυτη έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγηση και έλλειψη εμπιστοσύνης που κλείνει τις ξένες αγορές», σχολίασε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα