Ρεν: Στο τελικό στάδιο εισέρχονται οι συνομιλίες για το PSI

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 21:41
UPD:23:46

Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φτάνουν στο τελικό στάδιο και ίσως ολοκληρωθούν σύντομα, δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν.

Το επίπεδο της απομείωσης που θα αποδεχθούν οι πιστωτές αναμένεται να παραμείνει στο 50% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, πρόσθεσε, μιλώντας στο Reuters. Σημειώνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανάγκη ακόμη μεγαλύτερου «κουρέματος» του χρέους μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), με τα σενάρια να αφορούν haircut μέχρι και 75%. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία του Οκτωβρίου προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας ύψους 206 δισ. ευρώ, κατά 50%, δηλαδή κατά 103 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 48,5% του φετινού ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όμως φυσικά, όσο το γρηγορότερο γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. «Συγκλίνουμε, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Το κάθε θέμα έχει την δική του ευαισθησία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τις επόμενες μέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα, να γίνει σχετικά σύντομα».

Προειδοποίηση από Μέρκελ - Σαρκοζί

Προηγήθηκαν νέες πιέσεις από γερμανικής πλευράς προς την Ελλάδα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί για τη χώρα μας δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί αν δεν επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρώτο πακέτο και δεν επιτευχθεί συμφωνία για το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων).

REUTERS

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με βασικό αντικείμενο την πορεία του PSI, την εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν θετικός σχετικά με το PSI και το πώς εξελίσσεται, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει η γαλλική πλευρά για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Δεν ήταν το ίδιο θετικός κατά τη συζήτηση της εφαρμογής, από την ελληνική πλευρά, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαρκοζί κινήθηκε στο κλίμα των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα η κ. Μέρκελ, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, πως αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης της χώρας.

Δυσοίωνες προβλέψεις στον γερμανικό Τύπο

Την ίδια ώρα εκτενή δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία φιλοξένησε και τη Δευτέρα ο γερμανικός Τύπος, με φόντο τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και εν όψει της έλευσης της τρόικας στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

«Η οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν: η Αθήνα χρειάζεται και πάλι νέα προγράμματα βοήθειας», εκτιμά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ο ελληνικός εφιάλτης».

Για «ελλιπείς μεταρρυθμίσεις» που θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάνει λόγο η Tagesspiegel, σε δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Στενεύουν τα περιθώρια για την Αθήνα». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, λίγο πριν τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ανησυχία στην Αθήνα εντείνεται, ενώ την ίδια ώρα το ευρώ δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις.

«Επιστροφή στην εξαθλίωση», είναι ο τίτλος σχολίου στην Tageszeitung του Βερολίνου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει πραγματικά χρεοκοπήσει». «Μπορεί να πρόκειται για ταυτολογία, αλλά δεν μπορεί κανείς να συνοψίσει διαφορετικά τις νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ Ο όρος χρεοκοπία μπορεί να μην γνωρίζει διαβαθμίσεις, παρόλα αυτά όμως η ελληνική καταστροφή γίνεται κάθε μήνα μεγαλύτερη», αναφέρει.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «πείραμα με αβέβαιη έκβαση» την Ελλάδα και εκτιμά ότι η χώρα «θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ». «Ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς - πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας», σημειώνει.

Αναφορικά τέλος με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου επισημαίνει ότι η Μέρκελ «επιθυμεί τη μετεξέλιξη της Ε.Ε σε μια "Ένωση Σταθερότητας" και ο Σαρκοζί δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει». «Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι ο γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να περάσει το χρεόφρενο κατά το γερμανικό πρότυπο. Και την ίδια ώρα Μέρκελ και Σαρκοζί αιφνιδιάζονται από νέα αρνητικά μηνύματα από την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα