«Με ικανοποιητικούς ρυθμούς» προχωρά το PSI

Δηλώσεις του αναπ. υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 12:08
UPD:19:34

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη «ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης...δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κατόχων ελληνικών ομολόγων για την περικοπή του χρέους (PSI), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

«Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά το επιτόκιο, το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα, αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. «Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο τελικό κείμενο. Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις αυτές και βέβαια αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης...δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αν θέλετε είναι και το πιο σημαντικό».

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις αυτές να μας οδηγήσουν σε μια τεχνική συμφωνία που θα ενισχύσει την άποψη ότι τελικά μετά απ' όλα αυτά τα οποία θα γίνουν, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορέσει πραγματικά από εδώ και πέρα να ξεκινήσει μια πορεία αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψουν και από την ύφεση να βγει, αλλά και σιγά - σιγά να αρχίσει να αποκαθιστά πολλά απ’ αυτά τα οποία έχασε στην διάρκεια αυτής της κρίσης», πρόσθεσε.

Την ανάγκη να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το PSI και να ολοκληρωθεί το κούρεμα «μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον ίδιο ραφιοφωνικό σταθμό.

«Πρέπει να παρακαλάμε να τελειώσει αυτό το θέμα», πρόσθεσε και επανάλαβε την εμπιστοσύνη της ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της.

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν όροι για την επιστροφή της τρόικας

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το αν έχουν τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση προϋποθέσεις για την επιστροφή του κλιμακίου, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε ότι δεν υπάρχουν όροι, ωστόσο όπως είπε, υπάρχει πολύ δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε πολλά μέτωπα.

Όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης της ανταλλαγής των ομολόγων, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν είπε ότι την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα έχουν οι ελληνικές αρχές.

Όπως ανέφερε, αρμοδιότητα της Κομισιόν είναι να εξετάσει και να διασφαλιστεί ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πληροί τους όρους της λύσης που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τη θέση της Επιτροπής για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Fitch: Πιθανή επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα πως θεωρεί «πιθανή επιλογή» την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 60% δεν θα μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας.

REUTERS

Ο οίκος προειδοποιεί εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ αποτελεί η Ιταλία, λόγω του μεγέθους του χρέους της, του υψηλού κόστους δανεισμού της και της ανάγκης της να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ποσό λήξεων ομολόγων το 2012 και η έλλειψη συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την εφαρμογή του «τείχους πυροπροστασίας» στην περιοχή πιέζει την πιστοληπτική της βαθμολογία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα