Όλι Ρεν: Πλησιάζουμε στην οριστικοποίηση του PSI

Πεπεισμένος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ο Επίτροπος
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 17:33
UPD:11/01/2012 00:09

Κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Όλι Ρεν από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου.

Κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Όλι Ρεν από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει της προϋποθέσεις για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής εξήγησε, επίσης, ότι στόχος των σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του χρέους είναι η επιστροφή της ευρωζώνης στον δρόμο της ανάπτυξης και η οχύρωση των τραπεζών.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθουμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης είναι να δώσουμε λύση στην κρίση χρέους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος», διαμήνυσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το αν έχουν τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση προϋποθέσεις για την επιστροφή του κλιμακίου, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε ότι δεν υπάρχουν όροι, ωστόσο όπως είπε, υπάρχει πολύ δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε πολλά μέτωπα.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τη θέση της Επιτροπής για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων βρέθηκε στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως άτυπη, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η πρόοδος του PSI, από την οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις συνομιλίες της τόσο με την κ. Μέρκελ όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα την Τρίτη, η Κρ. Λαγκάρντ ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν όψει της απόφασης για την συνέχιση της καταβολής της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το Ταμείο είχε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», εκφράσει πρόσφατα επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο ακόμη και μετά το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» κατά 50%, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη η κ. Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ η κ. Μέρκελ θα δεχθεί στην Καγκελαρία τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Φ. Σαχινίδης: «Με ικανοποιητικούς ρυθμούς» προχωρά το PSI

Την πρόοδο όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επιβεβαίωσε το μεσημέρι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κατόχων ελληνικών ομολόγων για την περικοπή του χρέους προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά το επιτόκιο, το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα, αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. «Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο τελικό κείμενο. Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις αυτές και βέβαια αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης...δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αν θέλετε είναι και το πιο σημαντικό».

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις αυτές να μας οδηγήσουν σε μια τεχνική συμφωνία που θα ενισχύσει την άποψη ότι τελικά μετά απ' όλα αυτά τα οποία θα γίνουν, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορέσει πραγματικά από εδώ και πέρα να ξεκινήσει μια πορεία αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψουν και από την ύφεση να βγει, αλλά και σιγά - σιγά να αρχίσει να αποκαθιστά πολλά απ’ αυτά τα οποία έχασε στην διάρκεια αυτής της κρίσης», πρόσθεσε.

REUTERS

Την ανάγκη να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το PSI και να ολοκληρωθεί το κούρεμα «μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον ίδιο ραφιοφωνικό σταθμό.

«Πρέπει να παρακαλάμε να τελειώσει αυτό το θέμα», πρόσθεσε και επανάλαβε την εμπιστοσύνη της ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της.

Στην Αθήνα εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής του IIF

Αλλη μία ένδειξη πως οι συνομιλίες για το PSI ίσως οδεύουν στην ολοκλήρησή τους είναι η επιβεβαίωση πως ο επικεφαλής των τραπεζών του IIF (Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο) Τσαρλς Νταλάρα θα έρθει στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Fitch: Πιθανή επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα πως θεωρεί «πιθανή επιλογή» την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 60% δεν θα μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας.

Ο οίκος προειδοποιεί εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ αποτελεί η Ιταλία, λόγω του μεγέθους του χρέους της, του υψηλού κόστους δανεισμού της και της ανάγκης της να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ποσό λήξεων ομολόγων το 2012 και η έλλειψη συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την εφαρμογή του «τείχους πυροπροστασίας» στην περιοχή πιέζει την πιστοληπτική της βαθμολογία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα