Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Ουγγαρία για τους επίμαχους νόμους

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 14:08

Την τροποποίηση των επίμαχων νόμων, ειδικά αυτών που αφορούν την κεντρική της τράπεζα και την ανεξαρτησία των δικαστών, θα ζητήσει από την Ουγγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

«Ετοιμάζονται τρεις προειδοποιητικές επιστολές» για να υποχρεωθεί η ουγγρική κυβέρνηση να τροποποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της σχετικά με την κεντρική τράπεζα, το καθεστώς των δικαστών και την ουγγρική αρχή προστασίας δεδομένων και πρόκειται να αποσταλούν στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουδαπέστη», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Όπως σημείωσε, η ανάλυση των νομικών υπηρεσιών της Κομισιόν προσανατολίζεται στο συμπέρασμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, την ανεξαρτησία των δικαστών και την ανεξαρτησία της δημόσιας αρχής προστασίας δεδομένων.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουγγαρία για το υπερβολικό έλλειμμά της. «Η Επιτροπή έκρινε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο για να διορθώσει με βιώσιμο τρόπο το υπερβολικό έλλειμμά της. Προτείνει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και συνιστά να αποφασίσουν οι υπουργοί της ΕΕ ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα