Μέρκελ: Ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 15:05
UPD:19:18

Την ικανοποίησή της για την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Βερολίνο.

«Βλέπουμε με μεγάλο σεβασμό το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα (στην Ιταλία)», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Όσον αφορά τόσο την ταχύτητα όσο και την ουσία των μέτρων αυτών, πιστεύω... ότι θα ενδυναμώσουν την Ιταλία, θα βελτιώσουν τις οικονομικές της προοπτικές», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Μόντι το ζήτημα της νέας δημοσιονομικής συνθήκης της ΕΕ και παρατήρησε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε σημαντική πρόοδο ή πολιτική συμφωνία ήδη στις 30 Ιανουαρίου».

REUTERS

Αναφορικά με τον φόρο Τόμπιν δήλωσε ότι η ίδια «προσωπικά» θα υποστήριζε την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι ως «αρχηγός κυβέρνησης» θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν τις επιφυλάξεις των φιλελεύθερων εταίρων της.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ιταλία ήταν εδώ και καιρό αρνητική όσον αφορά έναν τέτοιο φόρο, αλλά τώρα είναι «πιο ανοιχτή» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα εξεταστεί σε επίπεδο και των 27 χωρών μελών της ΕΕ και όχι μόνον σε επίπεδο ευρωζώνης.

«Θα υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως σε επίπεδο 27 χωρών μελών, η εισαγωγή αυτού του φόρου να είχε νόημα. Σε επίπεδο ευρωζώνης, 17 χωρών μελών, δεν ξέρω», σημείωσε.

Μόντι: Να αναγνωρίσει η ΕΕ τις προσπάθειες της Ιταλίας

Σε συνέντευξή του στο μεταξύ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να υπολογίσει πως υπάρχει ο κίνδυνος η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών λαϊκιστών.

Ο Μόντι υπογραμμίζει ότι ζητεί από τους Ιταλούς μεγάλες θυσίες. «Το πρόβλημα είναι όμως ότι παρ΄ όλες αυτές τις θυσίες δεν βλέπουμε παραχωρήσεις από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα χαμηλότερα επιτόκια», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να επιτύχω στην πολιτική μου εάν η πολιτική της ΕΕ δεν αλλάξει. Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ιταλία -η οποία ήταν πάντοτε μια χώρα που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης- θα μπορούσε να πέσει στα χέρια λαϊκιστών», εκτιμά ο Μόντι.

Τονίζει παράλληλα ότι η γαλλογερμανική συνεργασία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να βαδίζουν μόνες, ενώ χαρακτηρίζει την παραβίαση των κανόνων που είχαν θεσπιστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για το έλλειμμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία ως «το χειρότερο λάθος στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα