Οι συνομιλίες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) έχουν προχωρήσει και τώρα βρίσκονται σε πολύ καλό σημειό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Λαγονήσι.
Ανέφερε ακόμη πως η επόμενη συνάντηση θα είναι με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα (που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις), η οποία, όπως σημείωσε, θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την Πέμπτη το πρωί.
«Θέλω να πιστεύω πως με τη στήριξη των θεσμικών μας εταίρων, αυτό το σχήμα της συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη στήριξη της Ελλάδας, θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώσει τις βασικές παραμέτρους και το βασικό στόχο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για ένα διατηρήσιμο δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα, το οποιο θα μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ή 47% του ΑΕΠ.
Μέρκελ: Προτεραιότητα για το 2012 η Ελλάδα
Nωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ανέφερε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.
Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει εάν το «κούρεμα» θα παραμείνει στα επίπεδα του 50% ή θα τα ξεπεράσει, αλλά είπε ότι η συμφωνία θα βασιστεί στις αποφάσεις του Οκτωβρίου. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία θα βασιστεί στη συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου του Οκτωβρίου», όπως είπε.
Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, «θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα (διάσωσης) από την ΕΕ και το ΔΝΤ από την μία πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη και πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις για την καλή πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τo απόγευμα ανώνυμη υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters πως οι συνομιλίες για το PSI δεν είναι σε καλό δρόμο. Αλλη τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το ίδιο πρακτορείο δήλωσε πως οι κυβερνήσεις εξετάζουν την αύξηση της δικής τους συνεισφοράς στο νέο πακέτο διάσωσης. Σε ερώτηση αν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να αναπληρώσουν το έλλειμμα που θα προκύψει από μια μικρότερη του αναμενομένου συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, άλλη υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή σημείωσε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, όμως, όσο μεγαλύτερο είναι το "κούρεμα" τόσο μικρότερη είναι η διάθεση για εθελοντική συμμετοχή».
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Μετά τη λήξη της 45λεπτης συνάντησης, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε καμία δήλωση. Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συναντηθεί με τον Φρανσουά Μπαρουέν, τον διάδοχό της στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να γευματίσει με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.
Την Τρίτη η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ, με τους οποίους συζήτησε τρέχοντα οικονομικά ζητήματα.
Σύμφωνα με μια γερμανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt στο φύλλο της Πέμπτης, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο Βερολίνο, η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων» ευρώ η βοήθεια προς την Ελλάδα. Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, η κ. Λαγκάρντ και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμα και αν γίνουν παραχωρήσεις λιγότερο σημαντικές από το αναμενόμενο.
«Θέλουν δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση για την Ελλάδα, το θέμα είναι πόσο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε στο να βρεθεί αυτή η λύση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.