Ατύχησαν λόγω της πρόσκρουσης

Πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2002 00:01
UPD:02:18

AΡΝΗΤΙΚΟ ήταν το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, επηρεαζόμενο από την είδηση της πρόσκρουσης αεροσκάφους σε ουρανοξύστη του Μιλάνου. Οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο, αποφεύγοντας να «ανοιχτούν» σε μεγάλες τοποθετήσεις, έως ότου υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα των γεγονότων. Οι μετοχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις από τις αποθαρρυντικές προοπτικές που ανακοίνωσαν επιχειρήσεις, όπως η κατασκευάστρια εξοπλισμού επεξεργαστών KLA-Tencor. Ο τομέας εξοπλισμού για επεξεργαστές συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων του S&P 500 με τις χειρότερες αποδόσεις. Οι μετοχές του αεροπορικού τομέα περιόρισαν τις ζημίες τους, όταν ανακοινώθηκε ότι η πτώση του αεροσκάφους είναι μάλλον ατύχημα, εξακολούθησαν όμως να δέχονται πιέσεις. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 15,50 μονάδες, ποσοστό 0,15% κλείνοντας στις 10.205,28 μονάδες. Με απώλειες 8,24 μονάδων, ποσοστό 0,46% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος διαορφώθηκε στις 1.802,43 μονάδες.

Η είδηση της πρόσκρουσης αεροσκάφους σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο τρόμαξε τους Ευρωπαίους επενδυτές, ωστόσο, οι ζημιές στα χρηματιστήρια περιορίσθηκαν, καθώς όλα έδειξαν πως ήταν μάλλον ατύχημα και όχι τρομοκρατική ενέργεια.

«Εάν είναι ατύχημα δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην αγορά. Εάν όμως δεν είναι, τα πράγματα αλλάζουν» δήλωσαν αναλυτές στην αγορά του Μιλάνου, που ανέστειλε τις απογευματινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν οδηγηθεί από νωρίς σε αρνητική περιοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φινλανδικής Nokia. Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και 1,17%,αντίστοιχα, ενώ στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Dax έχασε το 1,22% της αξίας του.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας υποχώρησε κατά 6%, επιστρέφοντας σε μια ημέρα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τη δυσοίωνη πρόβλεψη που έκανε η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για την κίνηση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η Nokia αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις φετινές πωλήσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση 4-9%, έναντι 15% που είχε αρχικά προβλέψει.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες των μετοχών του τομέα. Nokia, Ericsson, Alcatel έχασαν 12,4%, 7% και 2,12%, αντίστοιχα.

Το κλίμα άλλαξε γρήγορα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που είχαν αναθαρρήσει την προηγούμενη ημέρα ακούγοντας τα ευχάριστα αποτελέσματα της ολλανδικής Philips.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα