Ουγγαρία: Προς τροποποίηση του νόμου για την κεντρική τράπεζα

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 12:58

Έτοιμη να τροποποιήσει μερικώς τον επίμαχο νόμο για την κεντρική τράπεζα, όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

«Ως προς τα νομικά επιχειρήματα της ΕΕ που αφορούν τον νέο ουγγρικό νόμο για την κεντρική τράπεζα, η ουγγρική κυβέρνηση συμφωνεί με ορισμένα από αυτά και δεν βλέπω να υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτησή τους», δήλωσε ο Ορμπαν στον ραδιοφωνικό σταθμό MR1.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «υπάρχουν και άλλα (επιχειρήματα), ως προς τα οποία οι θέσεις απέχουν».

Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ νέο Σύνταγμα στην Ουγγαρία, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της κεντρικής τράπεζας καθώς και επί άλλων θεσμών, όπως οι δικαστικοί θεσμοί.

Ο Βίκτορ Ορμπαν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την αναθεώρηση του επίμαχου νόμου και το επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα, αφού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ουγγαρία, αλλά χρειάζεται αποδείξεις για την καλή θέληση της Βουδαπέστης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ διέκοψαν τη διερευνητική τους επίσκεψη στην Ουγγαρία στα μέσα Δεκεμβρίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος της κεντρικής τράπεζας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα