Νέα συνάντηση για το PSI την ερχόμενη εδβομάδα

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 15:44
UPD:17:28

Σε εκκρεμότητα φαίνεται να παραμένουν σημαντικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης των κ.κ. Παπαδήμου και Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα ο Κομισιόν τονίζει πως η απόφαση που θα ληφθεί για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και την αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από 160% περίπου σήμερα, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε εθελοντική περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν περιπλακεί, καθώς οι δανειστές ζητούν αυξημένα κίνητρα, εξέλιξη που έχει καταστήσει λιγότερο ελκυστική την εθελοντική συμμετοχή για κάποιους επενδυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI.

Πρόσθεσε πάντως ότι, αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων», δήλωσε ο κ. Καψής στο Reuters.

«Η συζήτηση για άμεση νομοθετική διάταξη αναφορικά με τις συλλογικές ρήτρες (CAC) είναι εντελώς αβάσιμη», είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχους.

Δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή σχετική διάταξη έως την Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα