Η Γαλλία «ανάμεσα στις χώρες που υποβάθμισε η S&P»

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 17:18
UPD:20:37

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο της Γαλλίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο της Γαλλίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ειδικότερα, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο οίκος S&P αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, αφαιρώντας του το τριπλό Α, διατηρώντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το αξιόχρεο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, και αφήνοντας αμετάβλητη την αξιολόγηση του αξιόχρεου του Βελγίου («ΑΑ»).

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο πηγές στην ΕΕ. Όπως επισημαίνεται, η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που υποβάθμισε η S&P.

Η γαλλική προεδρία πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία».

«Σήμερα η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία, μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και τα νέα όσον αφορά το έλλειμμά μας είναι καλύτερα από αυτό που προβλεπόταν», σημείωσε η υπουργός, μιλώντας τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν κάνει εικασίες προς καμία κατεύθυνση για τις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Υπό τη σκιά των παραπάνω εξελίξεων συναντώνται στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουέν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η Standard & Poor's σκοπεύει να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης αρκετών χωρών της ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος δεν είπε ποιες χώρες θα υποβαθμιστούν, διευκρίνισε ωστόσο ότι σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Γερμανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται επίσης ευρωπαίους αξιωματούχους, στις χώρες που πρόκειται να υποβαθμιστούν περιλαμβάνονται η Αυστρία και η Σλοβακία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, εξέφρασε το φόβο ότι η επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας θα συμπαρασύρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Μπορεί να αναστατώσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επίσης δεν έχουν τριπλό Α πλέον. Το τριπλό Α είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση», ανέφερε.

Τον Δεκέμβριο, ο οίκος S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση 15 χωρών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, σημειώνοντας ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονται καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 μελών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα