Διεκόπη το ανοδικό σερί στο Τόκιο

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2002 10:30

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο κυρίως λόγω των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία μετά τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Nokia και Microsoft.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 31 Μαρτίου, τα κέρδη της ανά μετοχή ανήλθαν σε 49 σεντς από 44 σεντς την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, ήταν κατώτερα των προβλέψεων αναλυτών που ανέμεναν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα έφθαναν τα 51 σεντς ανά μετοχή.

Παράλληλα, η διοίκηση της Microsoft προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις της εταιρείας θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενόμενου και στο τέταρτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 2,39%, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχικές τιμές των εταιρειών NEC και Toshiba.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι τίτλοι εταιρειών από τον κλάδο των μικροεπεξεργαστών μετά την ανακοίνωση ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Advanced Micro Devices -ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Intel στην αγορά μικροεπεξεργαστών- εμφάνισε ζημίες ύψους 9,16 εκατ. δολ. έναντι κερδών ύψους 124,8 εκατ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2001. Προέβλεψε, επίσης, ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο θα υποχωρήσουν κατά 5% με 10%. Η μετοχή της Kyocera κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 3,44%.

Πτώση σημείωσαν, επίσης, οι μετοχικές τιμές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον απόηχο των αποτελεσμάτων της φινλανδικής Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/19/211294.htm . Οι τίτλοι των εταιρειών Murata Manufacturing και Taiyo Yuden υποχώρησαν κατά 3% και 4% αντιστοίχως. Η μετοχή της NTT DoCoMo περιόρισε τις αρχικές της απώλειες στο 0,89%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Daiei, της προβληματικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ μετά την ανακοίνωση ότι στο εξάμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου οι ζημίες της διευρύνθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 452,2 δισεκ. γιεν (3,5 δισεκ. δολ.) , ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο ένα χρόνο νωρίτερα είχε εμφανίσει ζημίες ύψους 193 δισεκ. γιεν.

Στον αντίποδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές χαλυβουργιών, πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στις τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα