Πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά την Τετάρτη

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 17:49

Εν όψει της διεξαγωγής του διαλόγου, η ΓΣΕΕ, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ δεν θα δεχθεί διαπραγμάτευση για θέματα που οδηγούν σε αλλαγή όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Με τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ κάνει πρεμιέρα ο κοινωνικός διάλογος για τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εν όψει της διεξαγωγής του διαλόγου, η ΓΣΕΕ, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ δεν θα δεχθεί διαπραγμάτευση για θέματα που οδηγούν σε αλλαγή όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις.

Από την πλευρά του, σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε επισημάνει την ανάγκη να προηγηθεί εν όψει της υπογραφής της νέας σύμβασης, ένας κοινωνικός διάλογος «με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας».

Η άποψη της «τρόικας», είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις, συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο στη χώρα μας ξεπερνά το 45% του μισθού. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω μείωση των εισφορών το καλοκαίρι.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Εκείνο που δεν έχει διασφαλιστεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μείωση των εισφορών, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται τη θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Σύμφωνα με π0ληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων . σε περίπτωση που ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορο το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων, αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Για το θέμα του δώρου, εξετάζεται η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

Π. Καψής: Υπάρχουν τεράστια περιθώρια διαπραγματεύσεων

Ερωτηθείς για το θέμα των εργασιακών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής ανέφερε ότι από την πλευρά της τρόικας και με σχετική επιστολή της έχει τεθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ότι ο 13ος και 14ος μισθός έχουν αναφερθεί ως «παραδείγματα προς συζήτηση» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σημείωσε επίσης ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι τεράστια. Ερωτηθείς πάντως εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί ότι αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι -ειδικότερα αν συμφωνήσουν να μην περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός- είπε «θα το δούμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέση αυτή τη στιγμή, ότι επιθυμεί να αφήσει τους εταίρους να διαπραγματευθούν και ότι θα τοποθετηθεί μετά την συμφωνία τους. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ρύθμισης εργασιακών ζητημάτων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι «μόνο οι εφημερίδες μιλούν για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Δημοκρατική Συμμαχία: Το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι οι μισθοί

Το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Δ. Ζαφειριάδης.

Τόνισε, μάλιστα, ότι όσο τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων παραμένουν διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η γραφειοκρατία δυσχεραίνει κάθε νέα δραστηριότητα, τα δημόσια ελλείμματα οδηγούν σε πολιτικές υπερφορολόγησης, η ρευστότητα εκλείπει και το κράτος παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία της αγοράς.

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που συγκυβερνούν, αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο για να δώσουν ουσιαστική λύση στο θέμα της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε ο κ. Ζαφειριάδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα