Έντονες πιέσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) ασκούν οι τράπεζες, μετά τη διακοπή των σχετικών διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για την περικοπή του χρέους της διεκόπησαν λόγω των διαφορετικών απόψεων για το ύψος του επιτοκίου που θα φέρουν τα νέα ομόλογα και έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας: «Ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα να δεχθεί επιτόκια που δεν θα δεχόντουσαν ούτε αυτοί, κάτι που είναι εντελώς παράλογο» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι τράπεζες έμειναν έκπληκτες από την στάση ορισμένων αξιωματούχων που εκπροσωπούν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Νταλάρα τόνισε ακόμη πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να υπάρξει η αίσθηση της σταθερότητας», συμπληρώνοντας ότι το να αλλάζουν συνεχώς οι παραδοχές για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας δεν συνάδει με τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.
Την Παρασκευή σημειώθηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), με το IIF να ανακοινώνει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Στην ανακοίνωσή του σημείωνε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που τέθηκε ... δεν είχε ως αποτέλεσμα την εποικοδομητική ανταπόκριση όλων των πλευρών, ώστε να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου (ΕΕ)» (σ.σ. για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%).
«Οχι» ΔΝΤ - κρατών Ευρωζώνης σε αυξημένα επιτόκια
Σε ό,τι αφορά την «παύση» των συνομιλιών, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε και γερμανικός «δάκτυλος», καθώς μετά τη δεδηλωμένη άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποδεχθεί αυξημένα επιτόκια, αντιδρούν και κράτη της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Τραπεζικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, μετά την αιφνίδια διακοπή τους της Παρασκευή, σημείωνε ότι το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική πλευρά να μην αποδεχτεί υψηλό επιτόκιο, άνω του 4%, εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Dow Jones ανώνυμη πηγή, «η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%», προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα, την ώρα που οι τράπεζες ζητούν το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι στο 5%.
Σόιμπλε: Να μην κινδυνεύσει το «κούρεμα» από την απαίτηση των πιστωτών
Ενδεικτική των γερμανικών θέσεων είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ζήτησε να μην κινδυνεύσει ο στόχος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση των πιστωτών για πολύ υψηλά επιτόκια. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, αν και χαρακτήρισε αυτονόητο το γεγονός ότι οι πιστωτές επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων.
Ασκησε επίσης κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «ρεαλιστική έκβαση στις συνομιλίες για το PSI είναι αυτή που θα οδηγήσει στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν επιθυμούν τα νέα ομόλογα να φέρουν υψηλά επιτόκια, επειδή θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις πληρωμές τόκων της Ελλάδας, εξέλιξη που θα δυσχεράνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης.
Πάντως, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο Β, για την περίπτωση που ναυαγήσει το PSI. Ακόμα και στην υπόθεση εργασίας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας, κατόπιν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος ώστε το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επιστολή προς όλους τους πιστωτές ανά την υφήλιο, για να προσέλθουν στην ανταλλαγή εθελοντικά.
Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί το ενδιαφέρον και αν δεν είναι στο 100%, θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι αρνούνται το PSI. Η μία λύση είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών, που σημαίνει επέκταση των όρων του PSI σε όλους, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί χρεοκοπία και να πυροδοτήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου, των cds.
Η δεύτερη λύση είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες, αλλά και η διαδικασία αυτή δεν θα επιτύχει το στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι θα πρόκειται για νέα δανειακά κεφάλαια.
Κομβική ημερομηνία είναι η 20η Μαρτίου 2012, που λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ και χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, και τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, αφού δεν μπορεί να το αποπληρώσει.
Σε δηλώσεις του την τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του οίκου Standard & Poor's για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος Μόριτζ Κρέιμερ αναφερόμενος στο PSI ανέφερε πως δεν μπορεί να πει «αν θα υπάρξει λύση στο τέλος των δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε: «Μια άτακτη χρεοκοπία (της Ελλάδας) θα έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικοί θα θέλουν να το αποφύγουν αυτό ... Το παιχνίδι συνεχίζεται».
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον οι επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πέτρος Χριστοδούλου και Γιώργος Ζανιάς, για συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστούν (οι συζητήσεις) και ότι θα καταλήξουμε έγκαιρα σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την Παρασκευή στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Παρασκευή αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. ενώ την Τρίτη ξεκινούν συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών για το PSI αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη.