Fitch: Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» η Ελλάδα ακόμα και με PSI

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 06:15
UPD:06:18

Το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αναλυτής του οίκου Fitch, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Reuters.

«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ακόμη ότι «για τη νέα αξιολόγηση μετά τη χρεοκοπία θα ληφθούν υπόψη η επιμήκυνση της διάρθρωση των λήξεων και η μείωση του NPV (καθαρή παρούσα αξία ) του ελληνικού χρέους».

«Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», είπε, ενώ σημείωσε ότι «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα